Eergisteren raakte het nieuws bekend dat de befaamde kok Antonio Carluccio is overleden. Mede door zijn televisieprogramma’s inspireerde de Italiaanse Londenaar vele (televisie)koks in binnen- en buitenland. Een van hen is onze eigen Peppe Giacomazza, hij is er het hart van in.

Carluccio is overleden aan een hartaanval bij hem thuis; hij was eerder dit jaar tachtig geworden.

Carluccio groeide op in Salerno, maar trok in de jaren 70 als importeur van Italiaanse wijn naar Londen om er te blijven. Hij ging aan de slag in het Neal Street Restaurant, aanvankelijk als manager, maar daarna nam hij het over. Later bouwde hij een keten met een honderdtal restaurants uit, Carluccio’s.

Daarnaast maakte hij vooral faam als televisiekok, met als bekendste programma Two greedy Italians. Daarin was hij een inspiratie voor velen. Jamie OLIVER, die ook nog voor hem werkte in Neal Street Restaurant, noemt Antonio Carluccio als zijn mentor, maar ook Peppe GIACOMAZZA van La Botte, waarmee Carluccio in 2010 enkele kookprogramma’s maakte,  denkt met veel warmte en verdriet aan Carluccio terug.

“Antonio was een geweldige man om mee samen te werken”, aldus Peppe Giacomazza. “Sommige mensen zullen misschien zeggen dat hij niet de makkelijkste persoon was, zowel privé als professioneel. Het moest klikken met Antonio, en dan had je er een vriend voor het leven aan. Maar als die chemie er niet was, dan stelde hij zich inderdaad erg afstandelijk op.”

Volgens Peppe was dat het pantser dat hij om zich heen had getrokken. Het is algemeen geweten dat Carluccio enkele zwarte periodes heeft meegemaakt. “Af en toe, als we alleen waren, praatte hij daar wel eens over. Dan kun je alleen maar stil zijn en luisteren… En er bewondering voor hebben hoe hij de moed had om die last tot op het einde elke dag van z’n leven te dragen.”

De klik tussen Giacomazza en Carluccio was er in ieder geval wel en beide chefs zijn vrienden gebleven. “We zagen elkaar een vijftal keer per jaar. Zo spraken we altijd af in de kerstperiode om samen de kerstdagen door te maken. Mijn vrouw bracht altijd een trui of een sjaal voor hem mee. Antonio was gek op felle kleurtjes en mijn vrouw wist hem er telkens mee te verrassen. Dit jaar zal het dus voor de eerste keer zonder hem zijn.”