Afwasser of plongeur in een restaurant: het lijkt een beroep met weinig toekomst. Al weet je maar nooit. Wie weet word je ooit, als afwasser, mede-eigenaar van een van de beste restaurants ter wereld.

De naam zegt je waarschijnlijk niets: Ali SONKO is geen gerenommeerd chef, noch is hij een virtuoos mixologist of een sommelier met hemelse smaakpapillen. Sonko is afwasser, maar wel in een van de beste restaurants ter wereld: Noma, viervoudig nummer 1 in San Pellegrino World’s 50 Best.

En nu is hij ook mede-eigenaar, zo lezen we in The Guardian. Wat hij daarvoor heeft moeten doen? Eigenaar René Redzepi chanteren nadat hij hem in compromitterende situaties betrapte? Nee, absoluut niet.

HART EN ZIEL VAN HET RESTAURANT
Het is gewoon vanuit een zeldzaam, en daarom des te hartverwarmender, gevoel van respect en erkentelijkheid dat Redzepi besloot de afwasser, die al van bij de opening van het befaamde restaurant in 2003 bij was, mede-eigenaar te maken.

Eerder al had de chef laten verstaan dat Sonko, zelfs vanuit z’n bescheiden positie, het hart en ziel van het restaurant was. “Mensen staan er te weinig bij stil wat het betekent om iemand als Ali in je team te hebben. Hij lacht altijd en is onmisbaar voor de sfeer.

VEREEUWIGD MET T-SHIRT
Sonko, 62, kwam 34 jaar geleden vanuit Gambia naar Denemarken. Toen Noma de eerste keer werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, wilde Redzepi heel z’n team erbij op de officiële ceremonie in Londen, maar door visa-problemen raakte hij Engeland niet binnen.

Om zijn favoriete plongeur toch bij de ceremonie te betrekken, had Redzepi T-shirts voor heel het team laten drukken, met daarop een foto van de goedlachse Sonko.

Bij een latere overwinning waren de visa-problemen van de baan en was Ali er wél bij. Hij mocht toen van Redzepi de prijs in ontvangst nemen.

Hem co-eigenaar maken is natuurlijk nog een stap verder. Redzepi kondigde het nieuws aan tijdens een feestje waar hij de plannen van Noma uiteenzette. In december sluit het restaurant in Kopenhagen immers de deuren voor een verhuis/conceptwijziging. Redzepi zal dan met Noma verder gaan als een urban farm.

Foto: Redzepi, met op z’n T-shirt de foto van Ali Sonko, op de prijsuitreiking van de San Pellegrino’s World’s Best 50, tussen Heston Blumenthal van The Fat Duck en Ferran Adria van El Bulli in.