Aardappelen saai? Niet met deze 3 klassieke bereidingen

Wat is er Vlaamser dan een aardappel bij de warme maaltijd? Toch kampen onze patatjes, ook al behoren ze al eeuwen tot onze eetcultuur, met een imagoprobleem. Aardappelen zouden ongezond zijn, dikmakers en saai… Tijd om wat tegengas te geven, bijvoorbeeld met deze drie klassieke topbereidingen.

Pommes fondantes

Ingrediënten

500 g vastkokende aardappelen (Nicolas, Charlotte,…)

kippenbouillon

kalfsfond

boter

Aromaten: tijm, laurier, rozemarijn, look

 

  1. Draai de aardappelen in cilindertjes.
  2. Bestrijk de pan met boter en leg er de aardappelen in, op de platte kant.
  3. Bak de aardappelen lichtjes bruin aan de onderzijde en zet ze helemaal onder met ¾ kippenbouillon en ¼ kalfsfond.
  4. Voeg de aromaten (tijm, laurier, rozemarijn en look) toe en laat opkoken
  5. Plaats in een aan 160-170° voorverwarmde oven en laat helemaal uitkoken
  6. Plaats vervolgens de aardappelen op een zacht vuur zodat de onderzijde mooi bakt.
  7. Draai de aardappelen om zodat de mooi gebakken onderkant bovenaan ligt. Werk af met grof zout

 

Gratin dauphinois

Ingrediënten

1 kg vastkokende aardappelen

5 dl melk

5 dl room

50 g boter

Zout, nootmuskaat

 

  1. Schil de aardappelen, zonder te spoelen. Snij ze in identieke schijfjes, liefst met mandoline of ander snijhulpstuk.
  2. Meng de room en melk en breng op smaak met zout en nootmuskaat.
  3. Doe de aardappelschijfjes in het room-melkmengsel en breng aan de kook. Haal meteen van het vuur.
  4. Schik de (warme, maar nog niet volledig gegaarde) aardappelen als dakpannen in een beboterde ovenschaal en zet ze net niet onder met het room-melkmengsel.
  5. Plaats de ovenschaal een uur in een aan 160°C voorverwarmde oven.

TIP: Een klassieke gratin dauphinois wordt zonder kaas gemaakt. Wil je toch dat heerlijke kaaskorstje, strooi de kaas dan na ongeveer een half uur over de aardappelen.

Pommes boulangères

Ingrediënten

600 g Nicolas-aardappelen

2 sjalotten, in ringetjes gesneden

1 teentje look

2 takjes tijm

2 dl gevogelteconsommé

Boter

Wit broodkruim (zonder korst)

 

  1. Schil de aardappelen, zonder te spoelen, en snij ze in schijfjes van 1,5 cm.
  2. Stoof de aardappelschijven en sjalotringetjes in boter, samen met een teentje look.
  3. Bevochtig de aardappelen met de gevogelteconsommé en breng aan de kook.
  4. Schik de warme aardappelschijven in een beboterde ovenschaal, en zet net niet onder met de consommé.
  5. Strooi broodkruim over de aardappelschijven.
  6. Plaats in een aan 170° voorverwarmde oven tot de consommé volledig uitgekookt is.

TIP: Je kunt de pommes boulangères ook op het fornuis garen, en de consommé laten uitkoken, maar dan mis je het knapperige effect van het broodkruim.