Braambessentaartje met pistachenoten

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 200 g braambessen
  • 1 vel kruimeldeeg
  • 3 dl volle melk
  • 50 g pistachenootjes
  • 4 eierdooiers
  • 120 g fijne griessuiker
  • 15 g maïszetmeel
  • 15 cl slagroom
  • Poedersuiker
  • Vanille- of pistache-ijs (facultatief)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Prik het kruimeldeeg in met een vork en beleg 4 kleine, ingevette taartvormpjes (of 1 grotere taartvorm) met het deeg. Leg in elk vormpje een passend stuk aluminiumfolie en verzwaar de folie met bakbonen, rijst of gedroogde erwten. Bak de taartjes ‘blind’ in gedurende 5 à 6 minuten en verwijder de folie en de bakbonen. Bak de taartjes nog 5 à 6 minuten verder tot ze mooi goudbruin gebakken zijn en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.
  3. Breng de melk aan de kook met de pistachenoten en mix de melk met de noten in een blender of met een staafmixer. Giet daarna door een zeef.
  4. Klop de eierdooiers tot een witte massa met de suiker en het maïszetmeel. Meng best eerst het maïszetmeel met de suiker en voeg dit dan bij de eierdooiers.
  5. Giet de warme pistachemelk al roerende bij de eierdooiermassa en breng alles langzaam en al roerende aan de kook. Als de crème goed is ingedikt, mag je alles 2 uur laten afkoelen. Roer de pistacheroom los met een garde. Klop de slagroom tot stevige pieken. Spatel de opgeklopte room onder de pistacheroom.
  6. Lepel de pistacheroom op de taartjes en schik er de braambessen op. Werk af met wat poedersuiker.
    Serveer eventueel met een bolletjes pistache- of vanille-ijs.