Chili sin carne

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de chili sin carne

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 paprika’s
  • 2 wortels
  • 1 bleekselder,
  • 1 potje tomatenpuree
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 blikje tomaten uit blik
  • 1 bos koriander
  • 1 blikje maïs
  • Zoete chilisaus, hoeveelheid naar smaak
  • Chipotlepepers
  • Pittige chilisaus, hoeveelheid naar smaak
  • Gerookte paprika, koriander, komijn, kaneel, chilipoeder

 

Voor de afwerking

  • 2 zoete puntpaprika’s
  • 1 bussel groene asperges
  • 3 wortelen
  • 2 rode uien
  • 150 g zure room
  • 1 rijpe avocado
  • 1 teentje look
  • Jalapeños (uit een potje)
  • Geraspte cheddar
  • Enkele druppels limoensap

Bereiding

  1. Blancheer de drie wortelen en de groene asperges, koel af in ijswater, laat uitlekken en leg opzij.
  2. Maak de chili: snij de wortelen, ui, bleekselder en paprika’s grof en stoof ze met geplette knoflook aan in een grote pan. Voeg de tomaat in blik en tomatenpuree toe en laat vijf minuten pruttelen. Voeg dan kidneybonen, kikkererwten en gehakte koriander toe en laat gedurende een uur sudderen. Breng op smaak met de kruiden en de zoete en pittige chilisaus.
  3. Maak guacamole: plet een rijpe avocado, voeg limoensap toe en een geplet teentje knoflook en breng op smaak met peper en zout.
  4. Snij de asperges in de lengte door en snij de rode ui in grove parten. De wortelen en zoete puntpaprika’s hoeven niet gesneden te worden. Besprenkel met olijfolie en gril in een grillpan.
  5. Schik de gegrilde groenten in de pan bovenop de chili. Werk af met geraspte cheddar, zure room, guacamole en schijfjes jalapeño.
  6. Serveer met taco’s of gegrild zuurdesembrood.