Flatbread met baba ganoush

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 3 aubergines
  • 3 teentjes look
  • Sap van een citroen
  • 1 eetl tahina (sesampasta)
  • 3 eetl olijfolie
  • Zwarte peper
  • Zout
  • Vers gehakte platte peterselie
  • Een beetje olijfolie voor de afwerking

 

Voor het brood

  • 400 g viergranenmeel
  • 7 g instant gist
  • 300 ml water
  • 30 ml olijfolie
  • 7 g zout
  • Gedroogde tijm en oregano
  • Tarwemeel om te bestuiven

 

Bereiding

  1. Maak eerst het brooddeeg. Meng de helft van de bloem met 4 g gist en de helft van de olie en het water krachtig tot een deeg.
  2. Plaats het deeg op een met olijfolie ingewreven werkoppervlakte. Kneed het deeg gedurende 5 minuten. Bedek het deeg met een vochtige doek en laat het minstens 6 uur op kamertemperatuur rijzen.
  3. Plaats het deeg in een keukenrobot. Voeg de rest van de bloem, olie, gist en water toe. Mix alles met een deeghaak gedurende 10 minuten. Plaats het deeg in een ingevette rechthoekige kom en dek af met een deksel. Laat het deeg opnieuw rijzen totdat het volume minstens verdubbeld is. Bestuif het werkoppervlak met tarwebloem. Plaats het deeg op het werkoppervlak en snijd het in twee. Rek de stukken deeg uit tot de gewenste vorm.
  4. Verwarm de oven op 220°C. Plaats de stukken deeg op de met tarwebloem bestoven bakplaat. Bestrijk ze met een beetje olijfolie en kruid royaal met tijm en oregano. Laat ze nog 30 minuten rusten. Bak de broden dan 30 minuten in de oven.
  5. Bereid de baba ganoush. Prik met een vork in het vel van de aubergines. Plaats ze in een voorverwarmde oven op 230°C. Laat ze bakken tot ze zwart en zacht zijn. Reken hiervoor ca. 40 minuten. Laat ze afkoelen.
  6. Doe de teentjes look, het citroensap, de olie en tahina in een blender en mix alles fijn.
  7. Snijd de aubergines overlangs in twee en schraap het vruchtvlees eruit met een lepel.
  8. Meng het vruchtvlees met het tahinamengsel in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Doe de baba ganouch in een mooie serveerkom. Besprenkel met olijfolie en peterselie. Dien op met het brood.