Focaccia van vijgen met honing, pistache en vanilleroom

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 8 kleine, rijpe vijgen
  • 3 eetlepels honing
  • 60 g pistachenoten
  • 1 eetlepel ruwe rietsuiker
  • 1 vanillestok
  • 1,5 dl room
  • Voor het deeg
  • 400 g witte tarwebloem
  • 250 ml lauw water
  • 100 ml olijfolie
  • 30 g gist
  • 10 g griessuiker
  • 1 mespunt zout

Bereiding

  1. Maak het deeg. Maak een kuiltje in de bloem, meng het water met de gist en giet dit samen met de olijfolie in het kuiltje, kneed het deeg minimum 10 minuten. Voeg het zout toe en kneed nogmaals 10 minuten, laat het deeg rusten onder een vochtige keukenhanddoek op een warme plaats.
  2. Sla het deeg plat, verdeel het in vier stukken en rol elk stuk uit tot een schijf op een met bloem bestoven werkblad.
  3. Vet een bakplaat in en bestuif deze met bloem, leg het deeg hierop en druk met behulp van de vingers kuiltjes in het deeg, laat het deeg circa 30 minuten rijzen onder een licht vochtige doek op een warme plaats.
  4. Verwarm de oven voor op 220°C
  5. Snijd de vijgen in partjes en bestrooi ze met wat rietsuiker, verdeel ze over de focaccia. Druppel de honing erover en zet de focaccia in de oven, bak goudbruin in ca. 30 minuten.
  6. Klop de room lobbig met het merg uit de vanillestok en een weinig suiker of honing.
  7. Bestrooi de focaccia met de gehakte pistachenoten.