Gegrilde artisjokken met gremolata en Griekse yoghurt

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 12 kleine artisjokken
  • 3 l water
  • 1 citroen, in dunne schijfjes gesneden
  • 6 takjes tijm
  • 1 eetl zout
  • Sap van een halve citroen
  • Olijfolie

Voor de gremolata

  • 2 eetl daslook, fijngehakt
  • 2 eetl platte peterselie, fijngehakt
  • 2 eetl olijfolie
  • Zeste van 1 citroen
  • Zout

Voor de afwerking

  • 1/2 dl Griekse yoghurt
  • Beetje zeste van citroen

 

Bereiding

  1. Zet een pot met koud water en citroensap klaar.
  2. Breng drie liter water aan de kook met de schijfjes citroen, tijm en zout aan de kook.
  3. Snijd de harde blaadjes rond de artisjok weg. Behoud alleen de zachte blaadjes in het midden. Schep met een koffielepel het hooi (fijne haartjes) uit het centrum van de artisjok. Snijd in twee of vier stukken. Leg onmiddellijk in het koude citroenwater om verkleuring te voorkomen. Verplaats de artisjokken dan naar het kokende water en laat gedurende tien minuten garen.
  4. Maak de gremolata. Meng alle ingrediënten en breng op smaak met zout.
  5. Haal de artisjokken uit het kookvocht en laat uitlekken. Besprenkel met olijfolie en gril kort in een hete grillpan of op een barbecue.