Gegrilde medaillon van hert met gebakken bloedworst en jus van veenbessen

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 150 g veenbessen
  • 75 g suiker
  • 4 dl wildfond
  • 1 dl portwijn
  • 3 eetl balsamicoazijn
  • 2 laurierbladeren
  • 4 hertmedaillons van circa 100 g
  • 1 bloedworst, het vel verwijderd
  • 80 g gerookte spekblokjes
  • 2 kleine rode uien
  • 600 g krielaardappeltjes, gewassen
  • 3 takjes peterselie
  • Olie
  • Peper van de molen en zeezout

Bereiding

  1. Breng de veenbessen aan de kook met de portwijn en de suiker en laat zachtjes inkoken tot een siroop. Voeg de wildfond en de laurier toe en laat alles inkoken tot sausdikte.
  2. Verwijder de laurier en breng de jus op smaak met peper van de molen, een snuifje zout en de balsamicoazijn.
  3. Kook de aardappelen ca. 10 minuten voor in kokend, gezouten water. Giet ze af en laat ze goed uitstomen. Snijd de rode uien in fijne partjes.
  4. Bak de aardappelen samen met het spek en de uien in een pan met een scheutje olie en kruid met peper en zout.
  5. Bestrijk de hertmedaillons met wat olie en gril ze aan beide zijden, gaar ze verder in de oven tot de gewenste ‘cuisson’.
  6. Snijd de bloedworst in schuine plakjes en bak ze aan beide zijden aan in een scheutje olie, kruid met peper en zout.
  7. Hak de peterselie fijn.
  8. Schik de gegrilde hertmedaillons en de gebakken bloedworst op de borden, schik de warme aardappelsalade erbij en omring met de veenbessensaus. Bestrooi alles voor het serveren met fijngehakte peterselie.