Gerookte scamorza met tomatensaus

Ingrediënten

Voor 4 personen

 

  • 1 gerookte scamorzakaas (Italiaanse delicatessenzaak of kaaswinkel)
  • 8-10 rijpe tomaten
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 koffiel geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 mespunt cayennepeper
  • Peper van de molen, zeezout
  • Extra vierge olijfolie
  • 1 à 2 eetl rodewijnazijn
  • Een handvol verse basilicumblaadjes

Bereiding

  1. Verwijder de kroontjes van de tomaten en kruis ze in aan de onderzijde. Breng een ruime pan water aan de kook en dompel de tomaten circa 10 seconden in het kokende water. ‘Schrik’ de tomaten onmiddellijk in een schaal ijskoud water en pel ze vervolgens.
  2. Snijd de tomaten in vier en verwijder de zaadlijsten. Pers de zaadlijsten uit in een zeef en vang het sap op. Snijd het vruchtvlees van de tomaten in blokjes.
  3. Stoof de sjalotten aan in een flinke scheut olijfolie. Voeg de knoflook toe en laat nog 1 à 2 minuten zachtjes verder stoven. Blus met de rodewijnazijn en voeg de tomatenpuree toe en laat nog 3 minuten verder stoven. Voeg nu de tomaten en de tijm toe en laat de saus op een zacht vuur verder sudderen gedurende een 15-tal minuten.
  4. Breng de tomatensaus op smaak met peper van de molen, zeezout en cayennepeper. Als de saus te zurig smaakt, mag je een weinig suiker toevoegen naar eigen smaak.
  5. Verdeel de saus over een ingeoliede ovenschaal.
  6. Snijd de scamorza in plakjes van 0,5 cm dik en schik ze op de tomatensaus.
  7. Verwarm de oven voor op 180°C en zet de schaal ca. 10 minuten in de oven tot de kaas zacht is.
  8. Versnipper de basilicum en strooi de basilicum over de schotel.
  9. Serveer er met olijfolie besprenkelde, geroosterde sneetjes ciabatta bij.