Gratin van aardappelen en prei

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 8 lookteentjes
  • 1 prei
  • 1 kg aardappelen
  • Boter
  • 2 l melk
  • 1 takje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 60 g gruyère
  • 2 dl room

Bereiding

  1. Hak vier lookteentjes fijn. Snijd de prei in dobbelsteentjes. Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes.
  2. Stoof de blokjes prei aan in wat boter en laat ze op een zacht vuurtje sudderen tot ze bijna gaar zijn.
  3. Smelt een klontje boter in een kookpot. Doe er de gehakte lookteentjes bij. Voeg er de aardappelschijfjes aan toe. Roer het mengsel goed door elkaar. Zet het vuur wat lager. Giet er de melk bij. Voeg er tijm, laurier en rozemarijn aan toe en laat 20 minuten zachtjes sudderen tot de aardappelen bijna gaar zijn.
  4. Verwarm de oven voor op 220°C.
  5. Strijk 1 grote gratineerschotel of vier cocottes in met wat boter en wat look. Leg enkele tijmblaadjes op de bodem. Haal de aardappelen met een schuimspaan uit de melk. Leg in elke cocotte een laagje aardappelen en een laagje prei. Werk zo laagje per laagje verder. Het laatste laagje bestaat uit aardappelen. Strooi er gruyèrekaas over en overgiet met de room. Leg op elke cocotte een lookteentje.
  6. Gratineer ze 10 minuten in de warme oven. Dit is een lekkere gratin om bij lam- of kalfsvlees te serveren.