Kreeft met gekonfijte tomaten en basilicum

Ingrediënten

1 kreeft van 600-700 gram

Wortel, prei, ui en kippenfond voor court bouillon

3-tal pruimtomaten

3-tal kerstomaatjes in trosje

1 teentje look

Olijfolie, tijm, boter, fijngesneden basilicum

Peper en zout

Snuifje suiker

TIP: doe wat water in de ovenschaal om te vermijden dat de boter gaat verbranden.

  1. Emondeer en ontpit de tomaten, leg ze op bakpapier in een ovenschaal en druppel er wat olijfolie op. Strooi er wat zout, peper en suiker op en ten slotte ook de tijm, rozemarijn en lookpulp. Konfijt ze 2 tot 3 uur in de oven aan 70-80°, maar zorg dat ze niet helemaal uitdrogen.
  2. Maak een court bouillon naar eigen smaak, breng aan de kook, en dompel de kreeft, kop eerst, er 1 tot 2 minuten in onder.
  3. Haal de kreeft uit de court bouillon en laat ze afkoelen. Snij de kreeften doormidden, verwijder maag en darmkanalen en kraak de poten.
  4. Leg de kreefthelften op een ovenschaal, strooi er peper en zout over, wat fijngesneden basilicum en bedek de volledige kreeft met plakjes boter. Doe een beetje water in de ovenschaal om te vermijden dat de boter gaat verbranden.
  5. Zet de kreeft 8 minuten in de oven aan 180° en arroseer een eerste keer na 4 minuten en daarna nog een paar keer.
  6. Besprenkel de kerstomaatjes met wat olijfolie, plaats in de oven aan 180°C tot het vel openbarst.
  7. Serveer op een bedje van groene groenten (spinazie, lamsoor, zeekraal….) en schep wat jus uit de ovenschaal rond de kreeft.