Limoentaartjes

Ingrediënten

Voor 4 personen

 

  • 250 g gezeefde patisseriebloem
  • 125 g malse boter
  • 1 mespunt zout
  • 60 g suiker
  • 1 ei
  • 3 eetl zure room voor de afwerking

 

Voor de vulling

  • 2 eieren
  • 200 g griessuiker
  • 4 limoenen
  • 100 g malse boter
  • 10 cl room

 

Bereiding

  1. Klop de boter samen met de suiker en een snuifje zout tot een romige massa.
  2. Voeg de gezeefde bloem toe en meng alles tot een kruimelige massa.
  3. Voeg het ei toe en meng tot een homogeen deeg.
  4. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
  5. Bestuif het werkblad lichtjes met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 4 mm.
  6. Beleg 4 kleine taartvormen met een op maat gesneden vel bakpapier. Rol het deeg op over de deegrol en laat het voorzichtig over de taartvormen zakken. Druk het deeg mooi aan in de taartvormen en snijd de randen van het deeg door er met de deegrol over te rollen.
  7. Prik de taartbodems in met een vork, leg in elke taartbodem een stuk bakpapier en vul op met bakbonen of rijst. Verwarm de oven voor op 180°C en bak de taartjes blind in ca.
    15 minuten. Haal de bakbonen uit de taartbodems en laat ze nog 5 tot 10 minuten verder kleuren in de oven.
  8. Maak de vulling. Roer in een vuurvaste kom de boter romig met de suiker. Voeg vervolgens de eieren, de geraspte schil van 2 limoenen en het sap van 3 limoenen toe. Roer er vervolgens de room door en zet de kom op een pan met kokend water. Roer tot de massa dik wordt en begint te glanzen en zet de schaal in een kom koud water om het kookproces te stoppen.
  9. Zet de oven op 175°C.
  10. Verdeel de limoenroom over de taartjes en zet ze in het midden van de oven. Bak de taartjes ca. 35 à 40 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.
  11. Snijd 4 dunne schijfjes uit de overige limoen en werk de taartjes af met wat opgeklopte zure room en de limoenschijfjes.