Meringue met vijgen en room van witte chocolade

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 4 eiwitten
  • 200 g bloemsuiker
  • 80 g witte chocolade
  • 3 dl slagroom
  • 4 verse vijgen
  • 75 g griessuiker
  • 1 eetl amaretto of amandellikeur
  • 2 dl sinaasappelsap
  • 1 vanillestok
  • Blaadjes munt of citroenmelisse

Bereiding

  1. Maak een siroop van de suiker met het sinaasappelsap, de amaretto en de vanillestok. Pocheer hierin de vijgen en laat ze langzaam konfijten in de siroop op een laag vuur en laat ze vervolgens afkoelen in de stroop.
  2. Warm de room op en smelt de witte chocolade in de room. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en klop de chocoladeroom luchtig op, maar niet stijf! Zet in de koelkast.
  3. Maak een kom en garde vetvrij met citroensap of azijn. Klop de eiwitten stijf en voeg er geleidelijk aan en al kloppende de bloemsuiker bij. Blijf verder kloppen tot er zich stijve, glanzende pieken vormen.
  4. Verwarm de oven voor op 110°C.
  5. Doe het eiwitschuim in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en spuit er grote meringues van op een met bakpapier belegde ovenplaat.
  6. Zet de meringues circa 2 uur in de oven, zet de oven uit en de ovendeur open en laat ze afkoelen in de oven. Brand de meringues nadien lichtjes onder de grill of met een bunsenbrander.
  7. Maak een kuiltje in de meringues en verdeel er de room van witte chocolade over. Schik er de vijgen op en werk af met wat frisgroene blaadjes munt of citroenmelisse.