Moussaka met witte bonen

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 250 g grote witte bonen 1 nacht geweekt
  • 1 witte ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 takjes tijm
  • 6 kleine rijpe tomaten
  • 1 dl witte wijn
  • Olijfolie
  • 3 aubergines
  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • 4 dl warme melk
  • 100 g fetakaas

Bereiding

  1. Breng de bonen aan de kook in een ruime hoeveelheid water met een snuifje zout. Voeg de selder, tijm en laurier toe en laat de bonen in ongeveer 1,5 u garen.
  2. Snijd de tomaten in vier, verwijder de zaadlijsten en pers deze door een fijne zeef in een kommetje. Snijd het vruchtvlees van de tomaten in kleine stukjes.
  3. Laat de ui glazig stoven in olijfolie, voeg de knoflook en de tomatenpuree toe en laat even meestoven. Blus met de witte wijn en laat even uitstomen. Voeg de tomaten en de uitgelekte bonen met enkele eetlepels van hun kookwater toe en laat alles sudderen tot de saus lichtjes is ingedikt. Breng op smaak met peper, zout en cayennepeper.
  4. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken van ongeveer 0,5 cm. Besprenkel ze met zout en laat ze een 15-tal minuten staan. Dep de aubergines goed droog met keukenpapier en bak de aubergines vervolgens in olijfolie. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
  5. Smelt de boter in een sauspan en roer er de bloem door, laat verder bakken op een laag vuur tot een korrelige massa. Roer de warme melk beetje bij beetje door de roux met een garde en breng alles aan de kook onder voortdurend roeren. Laat de saus een 5-tal minuten zachtjes sudderen en verkruimel de fetakaas erbij. Kruid de saus met peper en een weinig zout (de feta is al zout).
  6. Schik een bodem van de aubergines in een ovenschaal, lepel er wat van de bonensaus bovenop en herhaal met een laag aubergines en bonensaus, eindig met een laag aubergines. Verdeel de fetasaus erover en zet de moussaka 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C en laat gratineren. Serveer de moussaka met een frisse salade.