Pizzabroodjes met pesto en aioli met mierikswortel

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor het deeg

  • 300 g broodmeel
  • 8 g droge gist
  • 1 koffiel suiker
  • 2 eetl olijfolie
  • 170 ml lauw water

Voor de pesto

  • 1 flinke bussel basilicum
  • 2 takjes oregano
  • 2 eetl geraspte parmezaan
  • 2 eetl pijnboompitten, licht geroosterd
  • 1 teentje knoflook
  • 80 ml olijfolie

 

Voor de aioli

  • 2 eidooiers
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 kleine eetl mierikswortelpasta
  • 1/2 citroen
  • 1 mespunt cayennepeper
  • Ca. 200 ml zachte olijfolie
  • Zeezout, peper van de molen

Bereiding

  1. Maak het deeg. Maak een kuiltje in de bloem en strooi er de gist en de suiker in, strooi een afgestreken koffielepel zeezout rondom het kuiltje. Voeg het water toe aan het kuiltje en laat circa 15 minuten staan tot de gist begint te schuimen. Kneed het deeg 10 minuten door en vorm het tot een bol. Bestuif de deegbol lichtjes met bloem en laat het circa 1 uur rijzen onder een licht vochtig doek op kamertemperatuur.
  2. Maak de pesto. Pluk de basilicumblaadjes en de oregano. Doe de basilicum, oregano en knoflook in een keukenrobot en mix kort door, voeg de parmezaan en de pijnboompitten toe en mix dit tot een dik vloeibare pasta, voeg al mixend geleidelijk aan de olijfolie toe. Breng de pesto op smaak met peper en zout.
  3. Bestuif het werkblad met bloem en sla het deeg plat. Rol het deeg uit tot een rechthoek van circa 0,5 – max. 1 cm. Bestrijk het met de pesto en rol het deeg op. Snijd de deegrol in gelijke stukken van circa 4 à 5 cm. Bestrijk een bakvorm met olie en schik de rolletjes deeg naast elkaar in de bakvorm. Laat het deeg op een warme plaats circa 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de pizzabroodjes in circa 30 tot 40 minuten goudbruin.
  4. Bereid de aioli. Rasp de knoflookteentjes fijn en doe de knoflook samen met de mierikswortel in een schaal. Voeg de eierdooiers en enkele druppels citroensap toe en kruid met cayennepeper, peper van de molen en zout. Klop druppelsgewijs de olijfolie erdoor tot je een dikke mayonaise bekomt.
  5. Laat de broodjes afkoelen op een rooster en serveer ze met de aioli.