Roemeense ‘sarmale’

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 witte kool, 1 nacht ingevroren en vervolgens ontdooid
  • 250 tot 300 g zuurkool
  • 2 witte uien
  • 4 tomaten gepeld en de zaadjes verwijderd
  • 1 eetl tomatenpuree
  • 1 eetl paprikapoeder
  • 50 g witte rijst gekookt
  • 250 g gehakt varkensvlees
  • 250 g gehakt rund- of kalfsvlees
  • 100 g (gerookt) spek in blokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 takjes dille
  • 6 dl gevogeltebouillon
  • Peper van de molen en zout

Bereiding

  1. Snipper de uien en de knoflookteentjes fijn en fruit dit samen met de spekblokjes aan op een laag vuurtje (je hoeft hiervoor geen extra vetstof te gebruiken tenzij je mager spek gebruikt). Voeg het paprikapoeder toe en laat afkoelen.
  2. Snipper de helft van de dille fijn.
  3. Meng het runder- en het varkensgehakt met de uitjes en het spek, de fijngesnipperde dille en de rijst. Kruid met peper en zout. Meng grondig.
  4. Snijd de grote nerven uit de koolbladeren en spreid de koolbladeren uit op het werkblad.
  5. Vul de koolbladeren (de grote kan je eventueel in twee snijden) met de gehaktmengeling. Om het portioneren gemakkelijker te maken, kan je een ijsschep gebruiken. Vorm mooie rolletjes van deze gevulde kookbladeren en zorg ervoor dat ze overal dicht zijn.
  6. Verdeel de helft van de zuurkool in een pan met een dikke bodem, verdeel de tomatenpuree en de gepelde, grof gehakte tomaten erover en schik er de koolpakketjes in.
  7. Bedek de koolpakketjes met de rest van de zuurkool. Voeg de laurierblaadjes, de rest van de dille en de gevogeltebouillon toe en dek de pan af. Laat dit op een heel laag vuurtje ongeveer 40 minuten zachtjes sudderen.