Toscaanse bonensoep

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 300 g gedroogde cannelini-bonen
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 aardappel
  • Rozemarijn, fijngehakt
  • Lichte vleesbouillon
  • Peper en zout
  • 100 g colonnata-spek
  • 1 ui
  • 1 wortel, fijngesneden
  • 2 laurierbladeren
  • Olijfolie van eerste persing (extra vergine)
  • 1 stengel bleekselder, fijngesneden
  • 3 tomaten, ontveld en gehakt
  • 4 sneden ciabattabrood
  • Parmezaanse kaas

Bereiding

  1. Laat de Toscaanse bonen een dag tevoren weken in koud water, giet uit en zet weg.
  2. Doe het versneden colonnata-spek, het knofl ook en wat olijfolie in een hoge soeppan en laat op een zacht vuur fruiten tot het knofl ook goudbruin is.
  3. Voeg de wortel, ui, bleekselder en bonen toe en laat deze even aanbakken. Voeg er vervolgens de vleesbouillon, de laurierblaadjes en tomaten aan toe en laat voor 2,5 uur sudderen op een zacht vuur.
  4. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Warm intussen de oven op 180°C en rooster het brood goudbruin en wrijf de toast aan een zijde in met teentje knoflook.
  6. Schenk de soep in de borden en leg er de toast bovenop, strooi er wat parmezaanse kaas over en besprenkel met wat olijfolie.