Velouté van kastanjes met dooierzwammen

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 250 g kastanjes (vacuümverpakt in de groenteafdeling van de supermarkt of uit blik)
  • 1 ui grof gesneden
  • Olijfolie
  • 2 dl balsamico-azijn
  • 2 eetl suiker
  • 100 g dooierzwammen (girolles)
  • 1 kaneelpijpje
  • 2 anijssterren
  • 1 stengel groene selder
  • 1 l groentebouillon
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Kook de balsamico-azijn in met de suiker tot een dik vloeibare siroop en laat afkoelen.
  2. Rooster de kastanjes samen met de grofgesneden ui in olijfolie in een braadslede in een voorverwarmde oven van 180°C in ongeveer 15 minuten.
  3. Doe de geroosterde kastanjes en de ui samen met de groentebouillon, de selderstengel, het kaneelpijpje en de anijssterren in een pot en breng aan de kook.
  4. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen en haal er vervolgens de kaneel, anijssterren en de selder uit.
  5. Mix de soep mooi glad met een staafmixer of in een blender en breng op smaak met peper en zout.
  6. Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en verwijder de steeltjes.
  7. Bak de dooierzwammen kort in olijfolie en kruid ze met peper en zout.
  8. Verdeel de soep over de borden, verdeel er de gebakken dooierzwammen over en druppel de balsamicosiroop in de soep.