Wulken met gremolata en sesammayonaise

Ingredi├źnten

Voor 4 personen

 

  • 1 kg goed gespoelde wulken
  • 1 groene selder
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 afgestreken koffiel cayennepeper
  • 1 eetl zeezout
  • 1 teentje knoflook
  • 4 takjes platte peterselie
  • 1 stukje schil van een onbespoten citroen
  • 2 eetl olijfolie
  • Peper van de molen

 

Voor de sesammayonaise

  • 1 ei
  • 1 flinke koffiel mierikswortelpasta
  • 1 flinke koffiel sesampasta
  • 2 koffiel geroosterde sesamolie
  • 1 dl druivenpitolie
  • 1 eetl xeresazijn
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetl sesamzaad
  • Peper van de molen en zeezout

 

 

Bereiding

  1. Maak een bouillon met 3 liter water, het zeezout, de groene selder, laurier en de cayennepeper. Kook de wulken gaar in ca. 40 minuten in de bouillon en laat ze afkoelen in de bouillon. Haal de wulken uit de schelpen.
  2. Maak de sesammayonaise. Doe de mierikswortelpasta, sesampasta, sesamolie, xeresazijn, 1 teentje knoflook en het ei in een mixbeker, voeg de druivenpitolie, een flinke draai peper van de molen en een snuifje zeezout toe. Plaats de mixerstaaf op de bodem van de beker en haal deze al mixend langzaam naar boven toe tot je een dikke emulsie bekomt. Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge pan en laat de zaadjes afkoelen. Meng de zaadjes onder de sesammayonaise.
  3. Hak de peterselie, citroenschil en het knoflookteentje fijn.
  4. Verwarm een scheut olijfolie in een pan en voeg de wulken toe, voeg ook de peterseliemengeling toe en roer alles goed om in de pan, kruid met peper van de molen.
  5. Serveer de lauwe wulken met de sesammayonaise.