Zwartpootkip met salie en lauwe salade van raapjes en bieten

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 zwartpootkip, vraag aan de slager om ze voor te bereiden voor het braden
  • 6 blaadjes salie
  • 1 bol knoflook
  • 2 sjalotten, gepeld
  • 2 boerenwortelen
  • 2 grote uien
  • 4 takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 gele rapen
  • 3 witte rapen

 

  • 2 rode bietjes
  • 2 busseltjes jonge waterkers
  • Olijfolie
  • 2 dl bouillon of water
  • 2 eetl rodewijnazijn
  • Peper van de molen, zeezout, nootmuskaat
  • 100 g boter

 

Bereiding

  1. Snijd de vleugels van de kip en houd apart.
  2. Kruid de buikholte van de kip met peper en zout. Snijd de sjalotten en de bol knoflook in de lengte door en vul de kip op met de look, sjalot, laurier, tijm en eventueel de takjes van de salie en wat extra blaadjes salie. Maak met de vingers het vel los van de borst van de kip. Schuif de blaadjes salie onder het vel en druk het vel terug aan.
  3. Bind de kip op met keukentouw om het vel op te spannen en de billen tegen de kip aan te houden.
  4. Zet de kip 1 uur op een goed verluchte, koele plaats zodat het vel wat kan uitdrogen.
  5. Snijd de uien en de wortelen grof en verdeel ze over een braadschaal. Leg er de kippenvleugels bij en besprenkel alles met een flinke scheut olijfolie.
  6. Verwarm de oven voor op 200°C.
  7. Schil de raapjes en de bieten en snijd ze in partjes. Blancheer de raapjes 5 minuten in kokend, gezouten water, blancheer de bietjes apart, gedurende 6 minuten in kokend, gezouten water. Laat alles uitlekken.
  8. Bestrooi de kip met wat zeezout en bestrijk ze met de helft van de boter.
  9. Leg de kip in de ovenschaal bovenop de groenten. Zet de ovenschaal in de oven en verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 180°C. Gaar de kip in circa 40 – 50 minuten en overgiet ze tijdens het braden regelmatig met het braadvet.
  10. Leg de kip op een schaal en laat ze nog een 10-tal minuten rusten alvorens ze aan te snijden. Blus de ovenschaal met de groenten met de bouillon en laat op een laag vuur de braadsappen loskoken. Zeef de jus.
  11. Warm een flinke scheut olijfolie in een pannetje, voeg de rodewijnazijn en een scheutje water toe en warm hierin de raapjes en bietjes op tot ze lauwwarm zijn, kruid met peper van de molen en zeezout. Doe de groenten in een schaal. Warm de kip nog even opnieuw op in een hete oven en versnijd ze. Zeef de jus in een kommetjes, meng de waterkers door de bietjes en raapjes en serveer de kip met de jus en de salade. Geef er nog gebakken aardappeltjes, puree of rijst bij!