Zweedse aardappelpannenkoek

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 750 g bloemig kokende aardappelen (kies iets oudere aardappelen)
  • 1 ei
  • 80 g bloem
  • 25 cl melk
  • 120 g hervekaas
  • 200 g bruine champignons
  • 1 kleine bloemkool
  • 3 eetl honing
  • 3 eetl mosterd
  • 2 eetl notenolie
  • 1 eetl wittewijnazijn
  • 1/2 busseltje bieslook
  • 4 bosuitjes
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Maak een beslag met de eieren, bloem en de melk. Rasp de aardappelen rechtstreeks in het beslag en meng goed.
  2. Snijd de hervekaas in kleine stukjes en meng onder het beslag.
  3. Snijd de bloemkool in heel kleine roosjes. Snijd de champignons in kleine partjes. Snipper de bosuitjes fijn.
  4. Bak de bloemkoolroosjes in wat olie tot ze goudbruin en beetgaar zijn, voeg de paddenstoelen toe wanneer de bloemkoolroosjes beginnen te kleuren. Voeg de gesnipperde bosuitjes toe en breng op smaak met peper en zout.
  5. Voeg 1/4 van de bloemkool en champignonmengeling toe aan het beslag en bak 4 mooi dikke pannenkoeken van het beslag. Laat ze eventueel nog nagaren in een warme oven van 150°C.
  6. Meng de mosterd, de notenolie, wijnazijn en de honing tot een gladde saus, kruid met peper en zout en voeg de fijngesnipperde bieslook toe.
  7. Serveer de aardappelpannenkoeken met de resterende (warme) mengeling van bloemkool en champignons en met de honingmosterdsaus.