Het zal je wel niet ontgaan zijn dat ons vorstenpaar op staatsbezoek is in India, om 50 jaar vriendschap tussen beide landen te vieren. Bij de delegatie die hem vergezelt zijn ook Seppe Nobels en z’n sous-chef Stijn Jardin. De komst van de groentechef is in India bijna even groot nieuws als dat van onze koning, zo blijkt uit een reportage in Times of India.

Ter voorbereiding van een staatsbanket op de Belgische ambassade trokken Seppe NOBELS en z’n sous-chef Stijn JARDIN  naar de markt die hen was aangeraden door de vaste chefs van de ambassade. En blijkbaar was dat groot nieuws in India, want Times of India, een krant met een miljoenenoplage, besteedde een volle pagina aandacht aan het bezoek.

Nobels trok naar de INA Market en was verrast van de versheid van de producten, zo lezen we in het artikel. Op zich best wel opmerkelijk, want in Graanmarkt 13 werkt hij zelf uiteraard ook alleen maar met superverse producten. “De groenten zijn ook helemaal anders dan wat wij kennen”, zegt onze huischef. “Dit is hier echt een buitenkans voor mij. Ik laat me graag inspireren door lokale chefs om dan de streekproducten te verwerken in mijn eigen kookstijl.”

Een van de ingrediënten die hij kocht, was fenegriek – of toch de Indiase variant ervan, methi. “Ik had er al van gehoord. Methi heeft een heel karakteristieke smaak en ze hadden me gezegd dat ik het alleen hier zou vinden.”

Nu het staatsbanket achter de rug is, kunnen Nobels en Jardin wat vrije tijd nemen, en die gaan ze maximaal benutten om zoveel mogelijk streetfood te proeven, zo legt de chef uit in de krant. “Dat is nog steeds de beste manier om de plaatselijke keuken écht te leren kennen. Ik bedoel maar: bij ons kun je óók Indisch gaan eten, maar dat is bijna altijd met een Europese twist.”

Verder toonde Nobels zich bijzonder nieuwsgierig naar de streekeigen specerijen. “De chefs hebben mij al een andere markt getipt, gespecialiseerd in kruiden. Die ga ik zeker bezoeken. Ik weet nu al zeker dat ik tandoori masala mee naar huis ga nemen.”