Hele maand oktober lekker eten en drinken bij 97 deelnemers in Antwerpen

 

Gedurende de hele maand oktober zet stad Antwerpen zijn culinaire eigenheid nog eens extra in de verf aan de hand van de derde editie van het festival Smaakmeesters. Het evenement in samenwerking met 97 ondernemers wordt tijdens het openingsweekend feestelijk ingezet.

Het principe van Smaakmeesters werkt en blijft dus ook dit jaar onveranderd. De hele maand oktober kunnen lekkerbekken speciaal geselecteerde Smaakmeesters-suggesties proeven in de deelnemende horeca- en speciaalzaken. Deze gerechten, drankjes en producten vertellen het verhaal van het vakmanschap van de Antwerpse Smaakmeesters. Bovendien organiseert Culinaire Wandelingen VZW tijdens het openingsweekend en de drie daaropvolgende weekends geleide wandelingen met hoog fijnproeversgehalte in het kader  van Smaakmeesters.

Maar waar misschien wel het meest naar uitgekeken wordt, is het feestelijke openingsweekend. Deze zaterdag en zondag trekken de ondernemers naar buiten om de meest culinaire maand van het jaar in Antwerpen van start te laten gaan. Tussen 12 en 18 uur serveren ze allemaal een proevertje in of vlak voor hun zaak. Proevertjes kosten drie, vijf of acht euro. Maar vanzelfsprekend valt er nog wel wat gastronomisch te beleven. Op vier strategisch geplaatste Smaakmeesterspodia in de binnenstad worden er interactieve demonstraties, workshops en proeverijen georganiseerd. Deze podia kan je vinden op de Groenplaats, Vrijdagmarkt, Nassaustraat (niet ver van het MAS) en op de Leopold De Waelplaats, net voor het Museum voor Schone Kunsten. Extra handig: tussen de vier podia wordt gratis vervoer voorzien!

Behalve klinkende glazen tijdens het festival, staan er dit jaar ook heel wat klinkende namen op de affiche. Vijf bekende ondernemers scharen zich opnieuw als ambassadeur achter het culinaire festival: Sepideh Sedaghatnia, Naushad Rahamat van Cocktails at Nine, Ingrid Neven van Pazzo, Ronald Ferket van De Vagant en Johan Segers van ’t Fornuis. Ook zij zullen tijdens het openingsweekend hun geheimen onthullen op de Smaakmeesterspodia.

Nieuw dit jaar is de spaarkaart in de Smaakmeestersbrochure. De brochures zullen tijdens het openingsweekend verdeeld worden op de vier hoofdlocaties, bij alle deelnemers en in de bezoekerscentra van Visit Antwerpen op de Grote Markt en in het Centraal Station. Een bezoeker krijgt voor elk proevertje tijdens het openingsweekend een sticker en voor elke Smaakmeesters-suggestie tijdens de hele maand oktober twee stickers. Na online registratie en het beantwoorden van een schiftingsvraag, maakt iedereen met een volle spaarkaart kans op één van de bijna 100 waardebonnen! Elke Smaakmeester schenkt er immers eentje weg. Een volledige kaart betekent maar zes stickers dus die staat in geen tijd vol.

Ga voor de volledige lijst deelnemers en planning van het openingsweekend naar de website www.smaakmeesters.be

 

Foto's: Stad Antwerpen - Sigrid Spinnox