Michel TROISGROS, meteen op de eerste plaats in Les 100 Chefs.

Ook Hof van Cleve haalt de Top100.

En wat als chefs nu eens een restaurantgids zouden opstellen? Dat moet  zowat de idee achter Les 100 Chefs zijn geweest, een lijst waarin chefs zelf een rangschikking opstellen. Eén Belg werd door z’n collega’s van over de hele wereld in de top 100 gestemd.

Nóg maar eens een lijst? Tja. Toegegeven, je zou kunnen spreken van een zekere oververzadiging. Maar Les 100 Chefs onderscheidt zich van alle Michelins, G&M’s en andere OAD’s doordat de rangschikking wordt opgesteld door chefs zelf.

De jury bestaat uit alle twee- en driesterrenchefs van alle Michelingidsen van over de hele wereld. Zij moesten hun persoonlijke top-5 opsturen op basis van drie criteria: welke van uw cllega’s draagt het best onze beroepswaarden uit? Welke van uw collega’s creëert een keuken die incontournable is? Bij welke collega moet men absoluut gaan eten?

Opmerkelijk aan de lijst is de dominantie van de Franse keuken: liefst 41 van de genomineerde chefs runnen een restaurant in Frankrijk, terwijl dat er in 2015, toen de allereerste Les 100 Chefs uitkwam, slechts 31 waren.

Tweede in de landenrangschikking zijn Japan en Spanje, met elk 10 genomineerde chefs.

Nog enkele leuke weetjes: 3 chefs, Joan Roca, Pierre Gagnaire en Seijia YAMAMOTO staan al sinds de eerste editie van de lijst in de top10. Voor Michel TROISGROS is het dan weer de eerste keer, maar hij staat dan wel meteen op de eerste plaats.

Ook opmerkelijk: de 91-jarige Paul BOCUSE, die toch al een tijdje niet meer in de keuken staat, pronkt op een erg mooie 27ste plaats. Tja… een monument als hem zie je niet over het hoofd.

En België? Wij hebben één chef in de lijst: Peter GOOSSENS op de 36ste plaats. Dan doet Nederland het iets beter met Jonnie BOER en Jacob Jan BOERMA.

 

  1. Michel TROISGROS, Maison Troisgros – Frankrijk
  2. Yannick ALLENO, Alleno Paris– Frankrijk
  3. Joan ROCA, El Celler de Can Roca – Spanje
  4. Arnaud DONCKELE, Residence de la Pinede – Frankrijk
  5. Pierre GAGNAIRE, Restaurant Pierre Gagnaire – France
  6. Emmanuel RENAUT, Flocons de Sel – Frankrijk
  7. Enrico CRIPPA, Piazza Duomo – Italië
  8. Pascal BARBOT, L’Astrance – Frankrijk
  9. Seiji YAMAMOTO, Nihonryori Ryugin – Japan
  10. Alain DUCASSE, Plaza Athenée – Frankrijk

25. Jonnie BOER, De Librije – Nederland

36. Peter GOOSSENS, Hof van Cleve – België

53. Jacob-Jan BOERMA, De Leest  – Nederland