Dit is Dave Witham. Dave is Amerikaan en is gepassioneerd van bier. Dave is een van de 38 brouwers die op 10 en 11 juni vanuit alle hoeken van de wereld naar de Westhoek afzakken om ons te laten proeven van hun craft beers – ambachtelijk gebrouwen bier.

 

“Wij zijn niet het land van het bier, wij zijn het land van de brouwers.” We horen het Ben Weyts, Vlaamse minister van Toerisme, nog steeds zeggen en we gloeien telkens opnieuw van trots. Inderdaad. De ambacht van het brouwen lijkt onze cultuur en natuur ingebakken. Onze ambachtelijke bieren zijn nog steeds absolute wereldtop en dat is níét omdat de concurrentie niets voorstelt. Integendeel: over heel de wereld zijn de ambachtelijke brouwerijen in opmars.

 

Wie zich een idee wil vormen van waar de rest van de wereld staat als het om craft beer gaat, moet in het weekend van 10 en 11 juni absoluut naar De Sceure afzakken in West-Vlaanderen, waar het allereerste Vleteren Craft Beer Festival van start zal gaan.

 

Liefst 39 ambachtelijke brouwerijen en microbrouwerijen van over de hele wereld komen er in totaal 150 bieren uit 14 landen voorstellen. Met  Brouwerij De Leite (Ruddervoorde), Brouwerij De Plukker (Poperinge), Brouwerij Strubbe (Ichtegem), Brouwerij ‘t Verzet (Anzegem), De Struise Brouwers (Oost Vleteren), Deca Brouwerij (Woesten Vleteren), Het Nest Brouwerij (Oud-Turnhout), Leroy Breweries (Boezinge), Seizoensbrouwerij Vandewalle (Lo-Reninge), Sint-Sixtusabdij (Westvleteren), St. Bernardus Brouwerij (Watou), Vliegende Paard Brouwers (Préaris, Oedelem) en Vrijstaat Vanmol Brewing (Eizeringen) – in totaal zijn dat er dertien – is België goed vertegenwoordigd.

Maar dat betekent dat er nog steeds 26 buitenlandse brouwers klaarstaan om de Belgische liefhebber van hun craft beers te laten proeven. Zij komen uit Duitsland, Estland, Italië, Portugal, Rusland, Zwitserland en Frankrijk (elk 1), Argentinië en Groot-Brittannië (2), Nederland en Spanje (elk 3), de Verenigde Staten (4) en Zweden (5).

 

Opmerkelijk: van de 39 brouwerijen zijn er vijf home brewers  – vier buitenlandse en één Belgische, Vrijstaat Vanmol Brewing. Elk van deze hobbybrouwers, al aarzelen we een beetje om deze term te gebruiken, komt twee creaties voorstellen, waarvoor Struise Brouwers uit Oost-Vleteren z’n hardware ter beschikking stelt.

 

Daarmee is het VCBF het allereerste internationale bierfestival dat een podium biedt aan home brewers om hen op die manier een hart onder de riem te steken.

 

De inkom tot het VCBF is gratis. Er kunnen echter maximum 2000 bezoekers tegelijk op de festivalsite. Daarom is het aangeraden om vooraf via de website www.vcbf.org een festivalpakket te boeken. Voor 20 euro krijg je een toegangsticket, een proefglas, 10 drankjetons en een 64 bladzijden tellende bierbijbel.

 

 

 

 

 

 

Meer info: www.vcbf.com
Beeld: Brad Smith, www.smithbrad.com