(Foto auteurs: Jens MOLLENVANGER)

Een stadskookboek, wat moet een mens zich daarbij voorstellen? In Rotterdam deed culinair journalist Frank Van Dijl het al eens voor, met een dermate succes dat uitgeverij Momedia vond dat die andere havenstad uit de Lage Landen – Antwerpen, dus – er ook maar een moest krijgen.

De uitgeverij ging op zoek naar de juiste pennen om het boek te schrijven en kwam uit bij twee jonge Antwerpse journalistes, Marlies BECKERS, ondanks haar jonge leeftijd gepokt en gemazeld in de gastronomie, en Marie MONSIEUR, een reisjournaliste.

Dat laatste is niet zo vreemd als het klinkt: het Stadskookboek Antwerpen is een merkwaardige mix van culinaire verhalen en interviews, recensies en recepten, maar heeft tegelijk iets van een reisgids.

“Antwerpen is een stad met 165 verschillende nationaliteiten”, zegt Monsieur daarover. “Die diversiteit is terug te vinden in het culinaire aanbod en moest dus absoluut aan bod komen. Tijdens ons veldwerk kreeg ik dan ook meermaals het gevoel om op vakantie te zijn in mijn eigen stad.”

Beckers benadrukt dat het naast een gids ook een leesboek moest worden. En zo krijg je, doorheen het boek, diepgaande interviews met een aantal chefs die de havenstad culinair op de kaart gezet hebben, maar ook met ambachtslui die nog met liefde voor het vak brood bakken, kaas affineren of worsten draaien en vlees rijpen.

Steeds terugkerende factor in de keuze van de gesprekspartners: gedrevenheid en passie. De diversiteit sloop als het ware vanzelf in het boek. Niet alleen in de zin dat er naast oer-Vlaamse restaurants ook plaats is voor de Chinese keuken van Lam & Yin en de Japans geïnspireerde kookstijl van Dimitri Proost, maar ook in de zin dat de schijnwerpers net zo goed op de avant-garde groentekeuken van Seppe Nobels als op de nostalgische grootmoederskeuken van Michaël Rewers van Bistrot du Nord.

Naast de interviews worden onder de noemer Food hotspot ook een aantal restaurants en eethuisjes doorgelicht en ook hier is diversiteit troef: van de multiculturele (en laagdrempelige) ontbijt- en lunchbar Soekmekaar over het koosjere Hoffy’s tot het barbecuerestaurant Black Smoke.

Een derde poot waarop het boek steunt, zou je kunnen omschrijven als stadswandelingen. Telkens wordt onder de noemer Streetwise een bepaalde buurt verkend met een korte beschrijving van wat er culinair en foodiegewijs allemaal te beleven valt.

Deze drie rubrieken – interviews, food hotspot, streetwise – staan kriskras door elkaar, schijnbaar zonder systeem. Maar het is juist die schijnbare chaos, waarbij het ene interview wordt gevolgd door de andere buurtwandeling, die maakt dat het boek blijft verrassen.

Sommige mensen zullen misschien een inhoudstafel missen, maar dat die er niet is, vinden wij net goed. Anders zou je toch maar op zoek gaan naar de buurten, de mensen en de restaurantjes die je kent. Nu sla je het boek open en je laat je verrassen door plekjes waar je misschien nog nooit geweest bent.

“We hebben élk plekje, elke bakker, elk eethuisje dat in het boek voorkomt zelf bezocht”, zegt Beckers. Knap. En wat meer is: ze hebben ook de foto’s allemaal zelf gemaakt, óók de foto van de gerechten achteraan het boek. Meteen ook de vierde belangrijke poot in het Stadskookboek: een dertigtal recepten van de chefs die aan het woord komen.

Stadskookboek Antwerpen, uitgegeven door mo’media – hardcover, 176 pagina’s – €24,95