(Alle foto’s: Jan BARTELSMAN)

De Benelux-finale van de prestigieuze San Pellegrino Young Chef 2018-wedstrijd is een Belgisch succes geworden: het podium kleurde volledig zwart-geel-rood. Opmerkelijk: de trotse winnaar startte afgelopen zomer z’n eigen restaurant, dat hij samen met z’n vriendin in een pure qautre-mainsstijl runt.

Het gaat hard voor Frederik CHASTRO. Deze zomer pas opende de jonge chef met Frans-Colombiaanse roots zijn eigen restaurant in Antwerpen, en nu stoot hij als winnaar van de Benelux-finale door naar de wereldfinale van de San Pellegrino Young Chef 2018 competitie, die in juni volgend jaar betwist wordt in Milaan.

In de Benelux-finale moest Chastro het opnemen tegen negen andere jonge topchefs uit de Lage Landen – meer bepaald zeven uit België en drie uit Nederland. Het deelnemersveld was om u tegen te zeggen: Erikson Ivanidis (Oak, Gent), Tomek Mroszczak (De Ganzerik, Gent), Sebastian Sandor (Restaurant De Pastorale**, Reet), Matteo Vannini (Da Mimmo*, Brussel), Antonio Malerba (Little Tokyo, Brussel), Loucas Mengal (L’Eveil des Sens*, Montigny-le-Tilleul), Pasquale Carfora (Gran Café Krasnapolsky***, Amsterdam), Jeffrey Laarberg (Restaurant Inter Scaldes**, Kruiningen), Simukai Gozo (Restaurant Wannee, Leeuwarden).

Maar wie is die Frederik Chastro eigenlijk? Zijn carrière begon in Frankrijk, waar hij in 2011 afstudeerde in Avignon. Daarop werkte hij in een aantal toprestaurants, waaronder Maison Bru van Wout BRU. Hij keerde nadien nog even terug naar Colombia om daarna – voorlopig definitief – naar België te komen. Daar werkte hij eerst bij Silverspoon in Wijnegem en Fleur de Sel in Kasterlee alvorens afgelopen zomer met z’n vriendin Adriana ZAFIRIS een eigen restaurant in Antwerpen te beginnen, Soma, waar ze in pure quatre-mains-stijl samen aan het fornuis staan.

Voor de Beneluxfinale maakte Chastro een rolletje van Belgisch konijn, orgaanvlees en kleine hersenen, biologisch witloof met een pittige saus op basis van donker bier klaar, wat niet toevallig een van de signatuurgerechten is in Soma.

“In dit gerecht verwerk ik alle aspecten van deze wedstrijd”, zegt Chastro daarover. “Het is internationaal, jong en zit boordevol sterke smaken. De producten worden van a tot z benut met een zerowaste- en nose-to-tailfilosofie.”

Het gerecht is geïnspireerd op zijn eigen carrière, legt Chastro uit: “Een eerlijke basis uit de klassieke keuken, afgekruid met de aroma’s van de herkomst van mijn vriendin en mezelf. Onze reis rond de wereld is een ware inspiratiebron voor de gevarieerde keuken die we brengen.”

Het ‘rolletje van konijn’ is een Colombiaanse delicatesse die Chastro op de wedstrijd met Belgisch konijn klaarmaakte; het orgaanvlees en kleine hersenen zijn een inspiratie op de oude Franse keuken. Alle patés werden met de lever en andere delen van het konijn gecreëerd. In de garnituren speelde Chastro volop de Belgische kaart, witloof en bruin bier uit de Kempen, beide smaakvol en krachtig.

De juryleden, waaronder Peter GOOSSENS en David MARTIN, vonden het gerecht alvast een schot in de roos en stuurden Chastro naar de wereldfinale in Milaan. Matteo VANNINI  van Da Mimmo en Loucas MENGAL  van L’Eveil des Sens maakten het Belgische succes compleet door tweede en derde te eindigen.