Sander VERDEGEM (Foto: Pieter D’Hoop)
Olivier Dumalin.

Xander Verzelen.

Stijn De Vreese.

Jeff Beyens.

De tweede helft van november wordt het druk. Niet alleen komen de nieuwe rode en gele gidsen uit, ook worden er enkele belangrijke nationale gastronomische wedstrijden beslecht. Over de nakende Belgische finale van de Bocuse d’Or hadden we het eerder al, maar er is nog…

Net als de Belgische finale voor de Bocuse d’Or, wordt ook de wedstrijd voor de Viskok van het Jaar tijdens de jaarlijkse Horeca Expo in Gent afgewerkt. Ook voor deze wedstrijd zijn er nog 5 finalisten.

De wedstrijd wordt georganiseerd door Vlam, dat ook de jaarlijkse verkiezing van de Vis van het Jaar organiseert, samen met de visserijsector. Vandaar ook dat de kandidaten een gerecht moeten creëren waarin de vis van het jaar, en dat was in 2017 poon, de hoofdrol speelt.

De jury wordt voorgezeten door niemand minder dan Filip CLAEYS, chef van tweesterrenrestaurant De Jonckman en tevens medeoprichter van de North Sea Chefs.

KANDIDATEN

Een van volgende 5 topchefs mag zich dus over een dag of tien opvolger noemen van Sam VAN HOUCKE, chef van restaurant Onder de Toren in Hansbeke.

Sander VERDEGEM, restaurant Patrick Devos in Brugge
Olivier DUMALIN, Atelier – Traiteur Niek Ducheyne in Brugge
Xander VERZELEN, restaurant L’Improviste by David Selen in Waregem
Stijn DE VREESE, restaurant Benoit en Bernard Dewitte in Ouwegem
Jeff BEYENS, restaurant Poorthuys in Bokrijk

De wedstrijd vindt plaats op 20 november in de demonstratiekeuken aan de ingang van Hall 8 van Flanders Expo. De kandidaten beginnen eraan om 13u. Rond 14u45 begint de jury aan de degustatie. Om 16 u wordt de winnaar dan bekendgemaakt door minister Joke SCHAUWVLIEGE, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw en in die functie bevoegd voor Vlam.