Een verjaardag hoor je in stijl te vieren. En dat is wel het minste wat je van Mandarine Napoleon kunt zeggen. Om het 125-jarige bestaan van deze – Belgische! – likeur in de verf te zetten, werd een speciale editie van 125 flessen gebotteld, waarvoor cognac werd gebruikt van … jazeker … 125 jaar oud.

Mandarine Napoléon is een Belgische fruitlikeur op basis van cognac, mandarijnen en kruiden, op kleur gebracht door karamel en karmijnrood. Het recept werd ontwikkeld door een Belgische scheikundige, Antoine François DE FOURCROY uit de tweede helft van de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw. Hij was een generatiegenoot van Napoleon Bonaparte, en als lid van de Conseil d’Etat zelfs een van z’n intimi.

Napoleon had blijkbaar de gewoonte om, bij wijze van slaapmutsje, een mandarijnpartje in z’n cognac te soppen en zo kwam Fourcroy op het idee én op de naam voor z’n likeur. Het recept raakte echter verloren en werd pas in 1892 herontdekt door een van Fourcroy’s nazaten, die het op de markt bracht. Vijf generaties lang bleef het bedrijf – en het geheime recept – in dezelfde familie, tot het in 2009 werd overgenomen door het Nederlandse bedrijf Koninklijke De Kuyper.

Dit jaar bestaat het merk dus precies 125 jaar, en dat werd onlangs gevierd in ’t Zilte, het restaurant van Viki GEUNES bovenin het MAS aan het Bonapartedok in Antwerpen – de symboliek zal wel niemand ontgaan zijn. Speciaal voor de gelegenheid had De Kuyper een speciale editie laten bottelen met cognac uit 1892 – het jaar waarin Mandarine Napoléon voor het eerst op de markt gebracht werd.

Het persbericht zegt “Mandarine XO Gold is een blend van Siciliaanse mandarijnen en Grande Fine Champagnecognac uit 1892”, waarmee gesuggereerd wordt dat er uitsluitend 125-jarige cognac zou zijn gebruikt. Waarmee elke fles z’n gewicht in goud waard is. Dat mag je redelijk letterlijk nemen, want de XO Gold komt ook in 24 karaats-vergulde flessen.

 IN DE KEUKEN

Viki Geunes was alvast enorm onder de indruk. “De ronde zachtheid doet alvast veronderstellen dat hier inderdaad heel oude eau de vies voor zijn gebruikt”, aldus de tweesterrenchef.

De kans dat we zelf ooit de hand kunnen leggen op een XO Gold-fles, lijkt ons eerder klein – hij is enkel online te bestellen via dit mailadres: limitededition@125ymandarinenapoleon.com en wat de XO Gold moet kosten, daar denken we liever niet aan.

Maar ook met een gewone Mandarine Napoléon kun je erg mooie food pairings doen, zegt Geunes. “Ik denk dan in de eerste plaats aan fruitige Aziatische gerechten, bijvoorbeeld met kumquats, mandarijntjes of yuzu. Combinaties met citroengras en gember kunnen ook mooie resultaten opleveren, zeker als je voor wat zilt tegengewicht zorgt met bijvoorbeeld sojasaus of oestersaus.”

Ook ganzenlever of een wildtartaar kan perfect gecombineerd worden met Mandarine Napoléon.

COCKTAILS

Tijdens de verjaardagreceptie liepen we Yarno SOELEIMANSJAH (foto onderaan dit artikel ) tegen het lijf, aanstormend cocktailtalent uit het team van de Antwerpse cocktailbar Belroy’s Bijou. Hij vindt Mandarine Napoléon een mooi product waarmee mooie cocktails kunnen gemaakt worden.

“Het is een vrij zoete likeur en de uitdaging bestaat erin om ervoor te zorgen dat het zoete niet te sterk overheerst”, aldus de jonge barman. “Laat je daar evenwel niet door afschrikken, want je kunt er wel degelijk een zeer frisse cocktail mee maken.”

Soeleimansjah is vooral geboeid in combinaties met mezcal: “Het rokerige van mezcal vormt een perfect evenwicht met het zoete, eventueel met wat koffielikeur voor een bittere toets. In Bijou hebben we onlangs ook een mai thai gemaakt met Mandarine Napoléon, en die was verrassend goed.”