2 Belgische restaurants in prestigieuze Amerikaanse wijngids

2 Belgische restaurants in prestigieuze Amerikaanse wijngids
26 juli 2018 redactie
Door Nieuws

Gisteren, woensdag 25 juli, heeft het Amerikaanse wijnmagazine Wine Spectator z’n nieuwe Restaurant Awards 2018 bekendgemaakt. Twee Belgische restaurants haalden de lijst – of moeten we zeggen: ‘slechts twee’?

Wine Spectator is een van de meest prestigieuze wijnmagazines/websites ter wereld, gebaseerd in New York. Hun jaarlijkse Restaurant Awards heeft – vooral in Amerika – zowat het prestige van de Michelingids.

De lijst neemt restaurants op met een interessante wijnkaart, die goed aansluit bij het type keuken dat wordt geserveerd en die een breed wijnpubliek kan bekoren. Er worden een aantal voorwaarden gesteld, waaronder complete en transparante info op de kaart: jaartallen, appelaties, maar ook volledige informatie over het wijnhuis.

Wijnen worden dan bekroond met één, twee of drie ‘glaasjes’, en dat staat dan voor respectievelijk Award of Excellence, Best Award of Excellence en Grand Award.

Van de opgenomen restaurants wordt dan nog extra informatie opgenomen, zoals het type keuken, welke wijnen er geserveerd worden, de naam van d sommelier, de herkomst van de wijnen, vaak in detail (Piemonte, Bordeaux, California) etc.

In totaal telt de gids 3.700 restaurants uit meer dan zeventig landen, waarin vooral de Verenigde Staten goed vertegenwoordigd is. Twee Belgische restaurants hebben de lijst gehaald: Paul de Pierre kreeg 2 glaasjes, Pazzo (Antwerpen) kreeg er 1.

Pazzo, foto Lina TASSENT

Paul de Pierre

Het grote verschil met een klassieke restaurantgids, is dat restaurants zelf het initiatief moeten nemen om opgenomen te worden door zich aan te melden, wat trouwens betalend is. Wat níét wil zeggen dat wie betaalt, zomaar wordt opgenomen met een mooie score.

“Integendeel zelfs”, zegt William Wouters, de voormalige eigenaar van Pazzo. “Het is de verdienste van de restaurateur dat hij zijn restaurant op deze manier in vraag laat stellen.”

Volgens Wouters legt een vermelding in de Restaurant Awards een restaurant trouwens geen windeieren, omdat de lezers van het magazine doorgaans hoogopgeleid én gefortuneerd zijn. “In Carême hebben wij ooit vijf jaar op een rij een Grand Award gehad. Welnu: het eerste jaar kregen wij Amerikanen over de vloer, die daarvoor speciaal de taxi vanuit Brussel hadden genomen.”

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*