Nieuws

Brussel opent grootste (ecologisch duurzame) dakboerderij van Europa

Gisteren, maandag 23 april, is de Ferme Abattoir plechtig ingehuldigd. Een stadsdakboerderij op de site van de slachthuissite in Anderlecht. Het is niet alleen de grootste in Europa, maar vervult tevens een pioniersrol op het vlak van aquaponische viscultuur. Euhm… aquaponisch? Wat is dat?

Aquaponische viscultuur. Dat betekent dat de kweek van vis gekoppeld wordt aan de plantenkweek, doordat de uitwerpselen van de vissen gebruikt wordt als mest voor de planten en dat de planten zelf fungeren als biologische filter voor het zwemwater van de vissen. Bovendien wordt het leefwater van de vissen, dat dagelijks wordt aangevuld (met hemelwater) ook gebruikt om de serres te irrigeren.

Het systeem is te vergelijken met de eerder opgestarte kweek van de omegabaars. Ook in de Ferme Abattoir gaat het om een baarsachtige vis, die wat tussen een wilde zeebaars en een in aquacultuur gekweekte baars in zit. Ze kunnen 200 tot 800 gram wegen.

In de Ferme Abattoir draait veel, zoniet alles, rond duurzaamheid en dat geldt zeker ook voor de kweekvis, die opgroeit met dierlijk en plantaardig voedsel afkomstig van duurzame productie, zonder GMO’s. Er komen ook totaal geen antibiotica aan te pas.

Naast de kweek van deze gestreepte baars, 35 ton per jaar, worden er op het dak van de Foodmet, de nieuwe voedingshal op de slachthuissite in Anderlecht, ook nog gewassen geteeld. Tomaten (15 ton per jaar), aromatische kruiden in potten (2700 potten per week), er is een moestuin voor bessen en er worden ook een tiental microgeens gekweekt, zoals Chinese bieslook, doperwten, radijs, mosterd, shiso, bloedzuring, Oost-Indische kers.

In totaal, dus de serres, moestuin en viscultuur samen, is deze stadsboerderij 2000 vierkante meter groot. Daarmee is het de grootste boerderij in Europa gevestigd op een dak.

Zonnepanelen moeten voorzien in de energiebehoeftes van de site. De Ferme Abattoir is een project van BIGH, en dat staat voor Building Integrated GreenHouses, opgericht om het stedelijke vastgoedpark te optimaliseren in een aanpak met een verminderde ecologische voetafdruk.

Dat betekent onder meer géén pesticiden en natuurlijke bestuiving door hommels.

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in