Nieuws

Best Chefs Awards 2018: 9 Belgen genomineerd

The World’s 50 Best Restaurants hebben we ondertussen gehad, en de Michelin- en Gault&Millau-gidsen staan eraan te komen. Maar voor het zover is, hebben we op 1 oktober nog de Best Chef Awards tegoed. Daarbij zijn we nu al zeker dat er 9 Belgen in de top300 zullen staan, 2 meer dan vorig jaar.

De Best Chef Awards is een jonge organisatie, die dit jaar nog maar aan z’n tweede editie toe is. De selectieprocedure gaat als volgt: uitgangspunt is de top300 van vorig jaar, die wordt aangevuld met 50 nieuwkomers. Die 350 chefs moeten stemmen op 10 chefs, en op basis daarvan wordt een rangschikking opgemaakt, waarvan de nummers 301 tot 350 afvallen.

Dan begint de tweede stemronde, waarin een stemcollege van professionals, foodies en fotografen hun stem mogen uitbrengen en op basis daarvan wordt dan de uiteindelijke rangschikking van de 300 beste chefs opgemaakt.

In de lijst van 300 genomineerden staan 9 Belgen, waarvan een viertal nieuwkomers. We overlopen ze even: Gert DE MANGELEER (vorig jaar op #103), Peter GOOSSENS (#166), Bart DE POOTER, Damien BOUCHERY (#275), Sang-Hoon DEGEIMBRE (#279), Benoit DEWITTE, Thierry THEYS en rijzende ster Martijn DEFAUW, enkele maanden geleden nog met een interview en maandmenu in Culinaire Ambiance.

Geen Nick BRIL, vorig jaar nochtans mooi 5de, en geen Roger VAN DAMME, vorig jaar 68 én winnaar in de categorie Best Pastry Chef? Tuurlijk wel, alleen staan ze als Nederlanders natuurlijk niet in het rijtje van de Belgen. Wie wél ontbreekt in het lijstje Belgische genomineerden zijn Christophe HARDIQUEST (vorig jaar #284), Lionel RIGOLET (#273) en Emmanuel STROOBANT (#255)

Vorig jaar ging de eerste plaats naar Joan ROCA voor Michel BRAS en David MUNOZ. Massimo BOTTURA, wiens Osteria Francescana dit jaar op 1 stond in 50 Best Restaurants, stond vorig jaar maar op de 8ste plaats in de Best Chefs Awards.

Naast het algemene klassement, worden er ook nog awards in nevencategorieën uitgereikt. Over de Best Pastry Chef Award hadden we het al, maar er is ook een prijs voor wie de mooiste borden presenteert (Best Chef Food Art), voor de beste vrouwelijke chef (Best Chef Lady), voor aanstormend geweld (Best Chef Rising Star) en een prijs voor de beste chef van het organiserend land – in dit geval dus Italië (Best Chef City Gourmet).

Dit jaar wordt er overigens nog een nieuwe categorie aan toegevoegd: met de Best FOL Lover Award wordt de chef bekroond die het actiefst is op social media.

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in