Nieuws

Baktip: 5 tips voor een perfecte cake

Een 4/4 cake bakken lijkt kinderspel, maar niets is minder waar. Er kan heel wat mislopen waardoor het resultaat serieus kan tegenvallen: ingezakt, niet luchtig, te hard gebakken, te droog… Met volgende tips bak jij echter in een mum van tijd ook een heerlijke 4/4 cake.

 

1. Afwegen

Het is geen cliché. Afwegen van de ingrediënten is de eerste stap die je niet mag overslaan.

Je hoeft geen pietje precies te zijn, maar zonder een degelijke weegschaal geen mooie cake.

Maak er ook de gewoonte van om je eieren af te wegen!  Als je te veel eieren toevoegt, kan het beslag gemakkelijk schiften.

2. Op kamertemperatuur

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. Haal dus die boter en eieren maar tijdig uit de ijskast. Als de grondstoffen te koud zijn, kan het beslag namelijk alweer gaan schiften met als resultaat een zware compacte cake.

3. Volgorde

Alles ineens door elkaar mixen? Neen! Je moet een bepaalde volgorde aanhouden voor een perfect resultaat. De meest eenvoudige en gebruikte methode is het “boteropklopsysteem” of “suikeropklopsysteem”.

Klop de boter op tot de dikte van mayonaise en voeg er de suiker aan toe.

.Voeg dan beetje bij beetje de eieren (eventueel al losgeklopt) toe, samen met bijvoorbeeld vanille en citroenrasp.

Spatel er pas als laatste de bloem onder, voorzichtig maar snel.

4. Bakken

De gemiddelde temperatuur om een cake te bakken is 180°C en dit duurt gemiddeld 60 minuten.

Laat de oven dus dicht! Een constante temperatuur is namelijk ook belangrijk voor een goed resultaat. Iedere oven is anders, dus doe na 55 minuten de “priktest”. Steek een metalen satépen of breinaald in de cake. Komt die er droog uit dan is de cake klaar.

5. Wil je dat de cake mooi openscheurt?

Zet de cake dan eerst 10 minuten in een oven van 220°C en laat de temperatuur dan dalen naar 180°C. Wil je echter dat de cake mooi gelijkmatig omhoog komt? Zet dan een metalen bakje met water onder in de oven.

(Tekst: Anke Morreel)

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in