Nieuws

Ai, gezouten boter gekocht: wat doe ik ermee?

Je kent het wel: je moet na het werk nog een waslijst aan inkopen doen. Maar je hebt eigenlijk bitter weinig tijd om gefocust door de supermarkt te lopen en gooit die winkelkar maar vol op automatische piloot. Pas wanneer je je boodschappen in de keuken uitlaadt, merk je dat je gezouten boter hebt gekocht in plaats van ongezouten.

Wat doe je met zo’n klomp? Easy, hoor ik iemand zeggen. Kook ermee! Klopt. Maar misschien ben jij net zoals ik: koken, bakken en braden met gezouten boter doe ik zelden, om niet te zeggen nooit. Haal ik gezouten boter in huis, dan eindigt die steevast op tafel om koud te smeren op een stukje knapperig brood naast een dampende kom verse soep.

Maar hoe kan je gezouten boter nog gebruiken? Maak gezouten karamelsaus bijvoorbeeld. Het klinkt moeilijker dan het is. Je hebt hier geen kookthermometer voor nodig, enkel een gezonde portie geduld. Smelt kristalsuiker in wat water in een pannetje op laag vuur, voeg er de gezouten boter bij, roer goed om met een garde en giet er heel traag room bij. Laat de karamel al roerend even sudderen tot ze mooi ingedikt en glanzend is. Je kan de gezouten karamel 2 weken afgedekt bewaren in de koelkast. Lekker op pannenkoeken, wentelteefjes of op een bolletje ijs!

Van ijs gesproken: maak je regelmatig roomijs thuis? Laat enkele lepels van de karamelsaus of zelfs een lepel gezouten boter smelten in de warme crème anglaise. Roer goed en laat deze basis volledig afkoelen vooraleer je ze in de ijsmachine giet.

Geen fan van karamel? Bak koekjes met gezouten boter en geef ze een pittige gezouten touch. Denk aan overgewaaide Amerikaans klassiekers zoals chocolate chip cookies of peanut butter cookies. Ik zoek het dichter bij huis en ga resoluut voor knapperige Bretoense zandkoekjes. Als je sommige patissiers mag geloven, is gezouten boter het geheim achter de beste koekjes en desserts.

Geen tijd om zoetigheden te maken? Boter kan je makkelijk invriezen voor later.

(Tekst: June d’Arville)

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in