Nieuws

Belgen stijgen spectaculair in Best Chefs Awards: 3 landgenoten in top50

Met de herfst is ook het seizoen van de lijsten, gidsen en awards aangebroken.In afwachting van de bekendmaking van de nieuwe Michelin-sterren en GaultMillau-scores, krijgen we als voorproevertje al deze Best Chef Awards. En ja, daarin doen de Belgen het voortreffelijk.

Maar misschien eerst iets over de verkiezing zelf. The Best Chefs Awards worden bepaald door een internetplatform met liefst 48 miljoen bezoekers, die ook betrokken zinjn in het stemproces naast de chefs zelf.

Elk jaar wordt uitgegaan van de vorige lijst met 300 gerangschikte chefs. Daar worden er in een eerste ronde 50 veelbelovende nieuwe namen aan toegevoegd door de organisatie. Dan gaan de chefs aan het stemmen om zo tot een nieuwe lijst van 300 chefs te komen, waarbij sommige ‘genomineerden’ de lijst halen ten koste van andere chefs, die er dan weer afvallen.

En dan is het woord aan het stemcollege van professionals en de internetvolgers die de definitieve ranglijst opstellen.

Opmerkelijk: het zijn de chefs zélf die bekroond worden en niet hun restaurants (zoals bij Michelin en GaultMillau). De persoonlijkheid van de chefs speelt immers net zo goed mee als de competentie.

De rangschikking werd bekendgemaakt tijdens een wervelende show in Milaan, waarbij Joan Roca de Barilla als winnaar het podium op mocht, vóór Rene Redzepi en David Munoz.

En de Belgen? Van de eerste stemronde wisten we al dat er negen Belgen in de lijst stonden, alleen was het afwachten op welke plaats. En nu de definitieve lijst bekend is, lijkt dat enorm goed mee te vallen. Er was een spectaculaire stijging voor Peter GOOSSENS, die van de 166-ste plaats stijgt naar de 20-ste. Ook Gert DE MANGELEER komt van de 103-de plaats de top 50 binnen (34). Benoît DEWITTE (48) komt als nieuwkomer ook de top50 binnen.

Daarnaast haalden nog een aantal Belgen de lijst. We overlopen even: Sang Hoon Degeimbre van L’Air du Temps (68), Emmanuel Stroobant van Saint Pierre in Singapore (foto) (120), Martijn Defauw van Rebelle (126), Roger Van Damme van ’t Gebaar (170), Thierry Theys van Nuance (185), Bart De Pooter van Pastorale (230) en ook Damien Bouchery van het restaurant dat zijn naam draagt (296) was er nog net bij.

Niemand vergeten? Nick BRIL misschien? De chef van The Jane staat op een knappe 15de plaats, waarmee hij, Na Jonnie Boer op nummer 5, de hooggeplaatste Nederlander is. Vandaar dat we hem in eerste instantie niet mee in de lijst hadden opgenomen. Onterecht, natuurlijk, want Roger Van Damme (die weliswaar al veel langer in België woont) staat er wel in.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal nevenawards, zoals de award voor de beste lady chef, de beste chef-patissier, rising star, etc. Het overzicht kun je checken door hier te klikken.

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in