Nieuws

BREAKING: Dit wordt het Bocuse-voorgerecht – Lode De Roover reageert

Woensdagochtend, 31 oktober, heeft het organisatiecomité van de Bocuse d’Or het thema voor het voorgerecht bekendgemaakt. Daarmee zijn de contouren van de wedstrijd nu volledig afgelijnd. Chef De Roover is alvast opgetogen met de opdracht: “Dit past perfect bij ons hoofdgerecht.”

Voor het voorgerecht koos de organisatie voor een klassieke receptvorm: de chartreuse. Voor wie er zich niet meteen iets bij kan voorstellen: denk aan een soort van taart, waarvan de buitenkant niet van deeg is, maar van groenten(bladeren), en met een vulling van vlees, vis, groenten of een mix daarvan, bereid in een taartvorm, vaak au bain-marie.

Een klassiek voorbeeld is de chartreuse de perdrix, met een vulling van patrijs in savooikoolbladeren. Voor de Bocuse d’Or moeten de teams echter zeevruchten gebruiken als vulling – coquilles, mosselen, oesters en kokkels. De keuze van de groenten is vrij, maar het totale gerecht moet wel voor minstens de helft uit groenten bestaan. Bij de chartreuses moeten vegetarische garnituren geserveerd worden en één saus.

Chef Lode DE ROOVER reageerde opgetogen toen hij het nieuws hoorde. “Het thema sluit volledig aan bij de chique-sobere lijn waarmee wij ook ons hoofdgerecht hebben gecreëerd. En wat het nóg mooier maakt: onze garnituren voor het hoofdgerecht zijn eigenlijk zélf minichartreuses.”

Het is een klassieke bereiding die niettemin voldoende ruimte biedt voor eigentijdse toetsen, vindt de chef van restaurant Fleur de Lin. “Je kunt er bovendien strak-visueel mooi mee uit de hoek komen door in het gerecht gelaagd met kleuren te werken. De chartreuses, we moeten er twee maken voor elk acht personen, worden eerst in hun geheel aan de jury getoond, waarop de coach (Jo Nelissen; nvdr) ze dan mag aansnijden terwijl wij verder werken aan het hoofdgerecht.”

“Bovendien werk ik heel graag en vaak met schaal- en schelpdieren, dus met de vulling moeten we sterk uit de hoek kunnen komen”, besluit de chef. “Voor ons passen de puzzelstukjes heel mooi in elkaar; ik ben zeker dat we hier iets heel moois mee kunnen maken.”

(Tekst: Raf De Mot)

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in