Nieuws

Wat te doen met restjes wijn? 5 leuke tips

De kans dat er na een feestje van de afgelopen weken of dagen een restje wijn op het aanrecht staat, is groot. Maar wat doe je ermee? Wij geven je vijf alternatieven om die godendrank niet door de spoelbak te moeten gieten. 

KOKEN

Talloze recepten vragen om een flinke geut wijn; denk maar aan mosselen, stoverij van wild of gestoofde peertjes in rode wijn. Met een beetje creativiteit in de keuken zitten de restjes wijn al heel snel in je kookpot in plaats van in je glas. Toch kunnen we ons voorstellen dat het na de soms zware feesten niet evident is om nog stevig te gaan koken. Daarom nog enkele andere ideetjes…

VINAIGRETTE

Heb je nog een restje rosé staan; maak er dan samen met wat olijfolie, citroen, rozemarijn en mosterd een frisse vinaigrette mee om een lekker licht slaatje mee te pimpen.

GLÜHWEIN

Nog even nagenieten op de zetel? Warm dan je restje rode wijn op met schijfjes sinaasappel, honing, kaneel, kruidnagel en steranijs!

RODEWIJNAZIJN

Er bestaan verschillende manieren om wijnazijn te maken, maar de makkelijkste is om de natuur helemaal zelf zijn gang te laten gaan. Vul een kleinere fles voor drie vierde met de wijn en sluit deze af met een stukje stof en een elastiekje. Dit is erg belangrijk: azijn ontstaat immers doordat alcohol en zuurstof op elkaar inwerken. De fles volledig afsluiten met een kurk of dop zal dus niet het gewenste resultaat geven. Dek je de fles helemaal niet af, kunnen fruitvliegjes wel eens roet in het eten gooien. Zet de fles daarom dus afgedenkt op een warme, donkere plek en na enkele weken zul je merken dat je azijn klaar is.

INVRIEZEN

Wijn invriezen in ijsblokvormpjes is erg handig voor wanneer je een saus aan het maken bent. Vaak heb je maar een klein geutje wijn nodig en dan is het uiteraard ook zonde om een hele fles open te maken. Kleine porties witte of rode wijn in de vriezer zijn dan de ideale oplossing.
IJsblokjes van witte wijn of rosé –al dan niet opgevrolijkt met een framboos of blaadje munt- kunnen dan weer dienen om een cocktail op een hele fancy manier te koelen!

(Tekst: Jolien Reggers)

1 commentaar

  • Antwoord
    Gijsen
    Januari 7, 2019 at 10:11 pm

    Gewoon uit drinken!!!!Wijn die enkele dagen staat is heus nog wel goed!!!!!

  • Laat een commentaar na

    Misschien bent u ook geïnteresseerd in