Voorgerechten

Erwtensoep met spek en rookworst

Erwtensoep met spek en rookworst

Print recept
Door Aantal personen: 4

Ingrediënten

  • 450 g droge spliterwten
  • 1 wortel, gepeld
  • 1 stengel selder
  • 1 kleine ui, gepeld
  • 3 grote tenen look, gepeld
  • 200 g gerookt spek
  • 200 g rookworst
  • 1,5 l water
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 bouillonblokje
  • 3 el ongezouten boter
  • 3 kruidnagels
  • peper
  • zout

Instructies

1

Week de spliterwten een nacht in voldoende water.

2

Hak de ui, wortel, selder en look grof en doe ze in een grote kookpot. Voeg er het spek, de verse rozemarijn, kruidnagel, het bouillonblokje, water en laurier aan toe.

3

Giet de geweekte spliterwten af en voeg ze bij de andere ingrediënten in de pot. Kruid met peper.

4

Zet de kookpot op hoog vuur tot de soep goed kookt en schep er het schuim af. Draai het vuur dan lager en doe een deksel op de pan. Kook de spliterwten 45 minuten tot ze volledig zacht zijn.

5

Verwijder de laurier en wat er overblijft van het takje rozemarijn. Vis er het spek uit en laat het even afkoelen op een snijplank. Doe de boter bij de soep en mix ze fijn.

6

Doe extra water bij de erwtensoep als ze te dik is. Proef en kruid bij met peper en zout.

7

Snij het spek en de rookworst in stukken en voeg ze toe aan de erwtensoep. Zet de kookpot terug op heel laag vuur gedurende 5 minuten.

8

Schep de soep in kommen.

Notities

Te serveren met een snee brood of, liever nog, met gebakken broodkorstjes.

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in