Nieuws

Vis van het jaar: Goedkoop alternatief voor kabeljauw

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, kortweg de VLAM, heeft op maandag 14 januari de nieuwe vis van het jaar gekozen. Wijting volgt daarmee de zeeduivel op, die in 2018 werd uitgeroepen tot vis van het jaar.

Met de Vis van het Jaar willen de VLAM en de visserijsector ieder jaar een bepaalde vissoort promoten. Dat hoeft daarom niet meteen een onbekende vis te zijn: wijting kennen we uiteindelijk allemaal, maar als je beseft dat in 2018 slechts 1 op 20 Belgische huisgezinnen wijting op tafel hebben gebracht, dan begrijp je dat die vis toch ondergewaardeerd wordt.

En dat in tegenstelling tot Frankrijk, waar wijting een echte klassieker is. De reden waarom hij bij ons minder frequent op tafel komt, is omdat de Belgische vissers niet gericht op wijting vissen, al landen ze wat als bijvangst in de netten terechtkomt, natuurlijk wel (gegut) aan.

Ook de North Sea Chefs hebben méér dan een stem in de keuze van de vis van het jaar en dat is een garantie dat wijting uit de Belgische visserij ook duurzaam gevangen is. Met een aanvoer van 180 tot 300 ton per jaar is er geen gevaar voor overbevissing, zo rekende het ILVO  (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) uit.

Wijting is directe familie van de kabeljauw en heeft ook drie rugvinnen en twee buikvinnen. De rug is groenblauw, de flanken zijn zilverkleurig met een donkere vlek aan de basis van de borstvin. De zijlijn is donker en de snuit spits. Jonge dieren kunnen een kort kin-draadje hebben. De vis meet 20 tot 70 cm en kan 20 jaar oud worden. Wijting leeft veelal in de nabijheid van de zeebodem en voedt zich met schaaldieren, schelpen, wormen en kleine vissen.

Wijting was tot aan het eind van de 20ste eeuw een vis voor arme mensen en is ook vandaag nog een lekker en goedkoop alternatief voor kabeljauw, waar hij verwant aan is, met mager en licht verteerbaar vlees. Nadeel: hij bevat veel graatjes.

Wijting wordt vaak gebruikt in kibbeling of andere gefrituurde hapjes.

Er zelf mee aan de slag gaan? De VLAM heeft samen met acht North Sea Chefs een folder uitgebracht met recepten rond de nieuwe vis van het jaar, prachtig geïllustreerd door Frank Croes, een van de vaste huisfotografen van Culinaire Ambiance.

De folder is gratis te krijgen bij viswinkels. In afwachting dat je er een te pakken krijgt, kun je alvast aan de slag met dit recept van Guy Van Cauteren.

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in