3 heerlijke recepten met Franse camembert
Kaasliefhebbers herkennen de geur van camembert al van ver. De heerlijk zachte, perfect gerijpte kaas kan iedereen bekoren, vooral tijdens de borrel. Daarom delen we drie recepten met de Franse schimmelkaas om je vingers bij af te likken.
Camembert is met zijn dikte van 3 centimeter en diameter van 12 centimeter een klassieker binnen de Franse kazen. Als de binnenkant van de kaas een beetje smelt, is hij perfect. Ontdek hieronder verschillende manieren om te genieten van de Franse schimmelkaas.
Camembert uit de oven met honing, veenbessen en pistache
1 camembert
3 el honing
50 g gedroogde veenbessen
3 el sinaasappelsap
3 takjes verse tijm
40 g pistachenootjes
1 stokbrood
Doe 50 g gedroogde veenbessen in een kom en schenk hier het sinaasappelsap bij. Laat ongeveer 10 minuten weken en verwarm terwijl de oven voor op 180 graden.
Haal de kaas uit de plasticfolie en leg hem terug in het houten bakje. Zit er geen houten bakje rond de camembert? Gebruik dan een ovenvast schaaltje. Snij met een mes ongeveer 3 kleine inkepingen in de bovenkant van de camembert en stop hier de takjes tijm in. Zet de kaas ongeveer 15 minuten in de warme oven.
Verwarm de honing kort en hak terwijl de pistachenootjes grof. Laat ook de veenbessen uitlekken. Haal de kaas uit de oven, verwijder de takjes tijm en schenk de honing over de kaas. Besprenkel met de veenbessen en pistachenootjes en serveer met vers stokbrood. Klaar om te dippen.
Kaaskroketten van camembert
1 camembert
2 eieren
2 el bloem
8 el paneermeel
1 bot platte peterselie
arachideolie
Verwijder de korst van de Franse klassieker en snij hem in acht gelijke stukjes. Maak van de stukjes platte balletjes. Klop de eieren los in een diep bord. Doe de bloem in een tweede diep bord, en de paneermeel in een derde. Haal de balletjes achtereenvolgens door de bloem, de eieren en het paneermeel.
Neem een pan en vul deze tot ongeveer 2 cm hoogte met arachideolie. Bak de kroketjes 3 a 4 minuten aan elke kant tot ze een goudgeel korstje krijgen. Frituur tenslotte ook de peterselie en serveer samen.
Gebakken camembert met gekarameliseerde appeltjes en tijm
1 camembert
1 tl olijfolie
3 takjes verse tijm
2 appels
30 g boter
4 tl basterdsuiker
1 stokbrood
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de kaas in een ovenschaaltje en maak enkele inkepingen met een mes. Besprenkel de camembert met olijfolie en zet voor ongeveer 15 minuten in de oven.
Snij de appel in partjes. Verwarm de boter tot ze begint te pruttelen en voeg dan de basterdsuiker toe. Voeg na een minuut ook de partjes appel en de tijm toe en zet je vuur iets lager. Blijf roeren tot de appeltjes een goudgele kleur krijgen en de saus begint te dikken.
Haal de camembert uit de oven en top met de gekarameliseerde appeltjes. Maak kleine gaatjes in de zijkant van de camembert zodat de gesmolten kaas eruit kan sijpelen. Serveer met geroosterd stokbrood.