3 heerlijke stoofpotjes met herfstgroenten

De herfst is volop in het land, en dat vertaalt zich in korte, grauwe en kille dagen. Tijd dus om de keuken in te duiken en comfort food op het menu te zetten waar je het lekker warm van krijgt. Deze drie recepten voor stoofpotjes met herfstgroenten zijn eenvoudig te bereiden en smaken heerlijk.

Stoofpotje met pompoen en pepers

Ingrediënten:

  • 1 varkenshaasje, in blokjes gesneden
  • Neutrale bakolie, zoals koolzaadolie
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 1 poblano-peper, zonder zaadjes en in stukjes gesneden
  • 3 tot 4 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1/2 theleepel geplette koriander
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 blik gepelde tomaten, uitgelekt
  • 3 kopjes kippenbouillon
  • 2 kopjes pompoen of butternut, gepeld en in blokjes gesneden
  • Gekookte witte rijst
  • Pompoenzaadjes ter afwerking (optioneel)

Bereiding:

Dep de stukjes varkensvlees droog met keukenpapier en breng ze royaal op smaak met peper en zout. Verhit twee tot drie eetlepels olie in een braadpan op een middelhoog vuur tot het begint te sissen. Bak het varkensvlees tot het goed bruin is, ongeveer 1 tot 2 minuten per kant. Haal het vlees uit de pan, leg het in een aparte kom en zet apart.

Voeg de uien en de peper toe aan de braadpan. Voeg een snufje zout toe en bak de uien, terwijl je regelmatig roert, tot ze goudbruin beginnen te worden (ongeveer 10 minuten). Roer de knoflook, tomatenpuree, komijn, bruine suiker, koriander, kaneel en zout erdoor en sauteer alles ongeveer een minuut lang.

Giet 1 kopje kippenbouillon erbij en zet het vuur hoog. Terwijl het mengsel begint te koken, gebruik je een houten lepel om alle bruine stukjes van de bodem van de pan te schrapen. Blijf het verder koken tot het vocht gereduceerd is tot een glazuur en voeg dan de resterende 2 kopjes bouillon, de uitgelekte tomaten en de in blokjes gesneden pompoen toe.

Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur lager en laat 20 minuten sudderen tot de pompoen gaar is. Doe het varkensvlees terug in de pan en kook verder tot het varkensvlees gaar is, ongeveer 10 minuten langer. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

 

Vegan bloemkoolstofpot

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels kokosolie
  • 1 fijngesnipperde gele ui
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels kurkumapoeder
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 liter kokosmelk
  • 3 kopjes bloemkoolroosjes
  • 1/4 kop verse peterselie, fijngehakt
  • 1 1/2 kop gekookte kikkererwten
  • Peper en zout

Bereiding:

Verhit de olie in een grote braadpan op een laag vuur. Voeg de uien toe en fruit 5 minuten.
Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut verder. Giet vervolgens het citroensap erbij en roer om eventuele bruine stukjes van de bodem van de pan te schrapen. Voeg de kurkuma en gember toe en blijf goed roeren. Giet de kokosmelk erbij en breng royaal op smaak met peper en zout. Roer alles goed door en breng aan de kook.
Voeg de bloemkool toe en dek af met een deksel. Laat 5 - 7 minuten sudderen of tot de roosjes gaar zijn. Voeg de kikkererwten toe en laat nog een minuut sudderen of tot de kikkererwten goed zijn opgewarmd. Haal de pan van het vuur en voeg de peterselie toe. Serveer warm in een kom als stoofpot of met rijst.

(bron: withfoodandlove.com)

Stoofpot met boerenkool en kikkererwten

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt en gespoeld
  • 2 theelepels verse tijm
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 kopjes groentenbouillon
  • 1/2 kop geraspte parmezaan
  • 2 kopjes gehakte boerenkool
  • verse peterselie ter afwerking
  • peper en zout

Bereiding:

Verhit de olijfolie op een middelhoog vuur in een grote pan of braadpan. Voeg de fijngesneden toe en bak tot ze zacht en geurig is. Voeg de knoflook, tijm, peper en zout naar smaak toe.

Giet er vervolgens kikkererwten bij en laat een tot twee minuten koken. Voeg dan de in blokjes gesneden tomaten, de groentebouillon en de parmezaanse kaas toe. Breng aan de kook en voeg de gehakte boerenkool toe. Roer alles goed door, zet het vuur lager en laat ongeveer 5 minuten koken tot de boerenkool zacht is. Serveer met een een takje verse peterselie en parmezaan.

(bron: picklerandben.com)
Vegan Pompoen Bloemkool Boerenkool Herfstgroenten Stoofpotje Herfst Winter Hoofdgerecht Belgisch

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties