3 zoete kerstrecepten van foodblogger Marta Majewska

Geen gezelligere periode dan de eindejaarsperiode om de keuken in te duiken en nieuwe bakrecepten uit te proberen. Heb je een gebrek aan inspiratie? Dan zijn deze drie kerstrecepten van food- en lifestyleblogger Marta Majewska waar jij naar op zoek bent. Kook je mee?

Wie op zoek is naar originele en kidsproof bakrecepten of andere desserts voor een feestelijke gelegenheid, moet op het account van @everyday_marta zijn. Of het nu halloween, Sinterklaas of Kerstmis is: Marta Majewska komt steeds origineel uit de hoek. De combinatie van haar uitgebreide cookie cutter collection en haar creatieve brein zorgt ervoor dat geen enkel dessert, koekje of andere zoetere snack hetzelfde wordt. Wij zetten hier drie recepten van Marta op een rijtje waar je ongetwijfeld niet aan kan weerstaan.

Vegan chocolade gingerbread cake

Ingrediënten

120g speltbloem
40g cacaopoeder
1 tl baking soda
1 tl bakpoeder
100g kokosbloesemsuiker
70g appelmoes
60g amandelpasta (dunne consistentie werkt het best)
70g chocoladedruppels
1 tl vanille-extract
175ml water
5 sneetjes peperkoek (Marta gebruikt zelf honingkoek van Meli in haar recept)
200ml amandelmelk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170°C.

Mix de droge ingrediënten (speltbloem, cacaopoeder, baking soda, bakpoeder, chocoladedruppels en kokosbloesemsuiker) door elkaar in een kom.

Neem een andere kom en mix daarin vervolgens de natte ingrediënten (amandelpasta, appelmoes, water, vanille-extract).

Schep de natte ingrediënten stapsgewijs door de droge ingrediënten tot alles samen één mooi geheel vormt.

Leg nat bakpapier in een vierkante bakvorm en giet daar het volledige mengsel in.

Neem de peperkoek en snijd hier gingerbread mannetjes uit (tip: cookie cutters helpen!). Dompel ze vervolgens onder in de amandelmelk en leg ze bovenop het mengsel in de bakvorm.

Schuif de bakvorm in de voorverwarmde oven gedurende 25 minuten en prik daarna in het mengsel. Komt de tandenstoker er proper uit? Dan is je cake ready to be served.

Sneeuwmanlolly’s

Ingrediënten

2 bananen
2 tl dadelspread of pindakaas
150g kokosyoghurt
1 tl agavesiroop
Zwarte en oranje marsepein voor de ogen en de neus
Ijslollystockjes

Bereiding

Pel een banaan en snijd hem in schijfjes. Neem een bakplaat en leg telkens drie bananenschijfjes onder elkaar. Daar ga ja de sneeuwman mee maken.

Smeer voorzichtig wat dadelspread of pindakaas op elk schijfje banaan, en leg er een ijslollystockje op. Bedek met drie nieuwe bananenschijfjes.

Steek dit geheel voorzichtig in de diepvries voor 2 tot 3 uur.

Mix de kokosyoghurt met de agavesiroop en spreid dit mengsel uit over een plat bord.

Neem de ‘sneeuwmannen’ uit de vriezer en haal ze voorzichtig van het bakpapier. Dip beide kanten van de sneeuwmannen in de kokosyoghurt, zodat ze volledig bedekt zijn.

Maak oogjes en een neusje uit de marsepein en plaats deze op het bovenste gedeelte van de sneeuwman.

Steek alles nog één uur in de diepvries en klaar!

Grote gingerbread koekjes

Ingrediënten

400G van een authentieke speculaasmix (Marta gebruikt zelf een bakmix van Niamh baking in haar recept)
1 ei
120g koude roomboter
1 cookie cutter in de vorm van een gingerbread mannetje
80g eiwit (of kikkererwtenvocht voor een vegan versie)
1 tl citroensap
225g poedersuiker
Spuitzak of een keuken decoreerpen

Bereiding

Doe de speculaasmix in een kom, voeg de boter en het ei hierbij.

Kneed alles met je handen tot één stevig deeg.

Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het zo 30 minuten afkoelen in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 170°C.

Bestuif je aanrecht met bloem. Rol het deeg erover uit tot een dikte van ongeveer 0,5cm. Leg hier vervolgens je koekjesvorm in. Kneed het deeg naast de vorm opnieuw tot een geheel en herhaal de stappen tot er geen deeg meer over is voor een volledig mannetje.

Bak de speculaas gedurende 15 tot 20 minuten in de oven.

Ondertussen mix je het eiwit (of het kikkererwtenvocht) tot het schuimig wordt. Hier voeg je citroensap aan toe. Het poedersuiker voeg je geleidelijk aan al roerend toe tot de consistentie goed is. De icing mag niet te lopend zijn, anders kan je er de mannetjes niet mee decoreren.

Decoreer je speculaasmannetjes zoals gewenst en klaar.

LEES OOK

Dé trend van deze winter: chocolademelk met een opmerkelijke twist

Zin in zoet? Zo bereid je chocoladetruffels zoals Jamie Oliver

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!