4 dingen die je nog niet wist over spruitjes

Brussels sprouts, les choux de Bruxelles of simpelweg spruitjes: een typische Vlaamse klassieker waar we trots op zijn. Deze mini-kooltjes doen kindermondjes wel eens scheeftrekken, toch weten ze heel wat mensen te bekoren. Wij delen vandaag vier interessante weetjes over deze overheerlijke groente.

Spruiten zijn terug van weggeweest en weer helemaal in. Vond je ze vroeger niet echt lekker? Dan is het nu tijd om ze een tweede kans te geven. Probeer dit recept voor spie van Brusselse spruiten op de BBQ met appel-vlierbes compote en Scarlet cress van groentechef Frank Fol eens.

Ze groeien in oksels

Veel kolen zijn een kweekvorm van eenzelfde plant. Opvallend bij deze koolsoort is dat ze geen krop op een lange stengel vormt, maar in de hoogte groeit. In de oksels van de bladeren ‘ontspruiten’ dan kleine groene kooltjes. Bij het oogsten van een bloemkool of rode kool snijd je die ter hoogte van stam af, terwijl je spruiten met een simpele draaibeweging van de stengel haalt.

Unieke smaak

Kinderen zijn vaak geen fan van de kenmerkende koolsmaak, maar wist je dat elk spruitje anders smaakt? Je proeft een kenbaar verschil tussen de grotere en kleinere. Zo hebben grote spruiten een intense en vooral koolachtige smaak, terwijl de kleintjes een mildere en nootachtige toets hebben.

Ook het tijdstip van de oogst heeft hier invloed op. Spruitjes zijn beschikbaar van oktober tot maart. Hoe later in het seizoen, hoe zoeter ze smaken. Daarnaast bevatten ze een bitter hart, zoals witloof, dat je beter wegsnijdt. Het is ook aangeraden om de buitenste blaadjes te verwijderen als je ze klaarmaakt.

Typische spruitjeslucht

Degene die de klassieker vaak bereiden, zullen het vast en zeker herkennen dat er achteraf een heuse spruitjeslucht kan blijven hangen in huis. Die onaangename geur ontstaat door de enorme hoeveelheid zwavel die kolen opnemen tijdens hun groeiproces. Geen nood, je kan dat luchtje vermijden door een scheutje melk toe te voegen aan je kookwater.

Boordevol vitaminen

Tenslotte bevatten spruitjes behoorlijk wat vitaminen. Ze zitten boordevol mineralen en vezels én bevatten twee tot drie keer meer vitamine C dan appelsienen! Verder bevatten ze ook nog heel wat kalium, magnesium, fosfor en vitamine B1. Spruiten zijn dé vitaminebommetjes die je lichaam nodig heeft op koude winterdagen.

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!