4 iconische Italiaanse pizza's: dit zijn de verschillen

Wie Italië zegt, denkt meteen aan pizza! Van Napels tot Rome of Sicilië: het enorme aanbod kan vaak overweldigend zijn, maar we zetten de vier belangrijkste klassiekers voor u op een rijtje.  

Pizza Napoletana

De meest wijdverspreide pizza ter wereld en meteen ook een van de soberste varianten die je kan tegenkomen: dat moet wel het kroonjuweel zijn dat werd vernoemd naar de bakermat van pizza. De Napoletana staat bekend omwille van zijn zachte en dunne onderkant, waardoor je de pizza erg makkelijk samenvouwt. Dankzij de stevige buitenkant blijven de toppings toch goed ondersteund. Je bakt deze klassieker in een extreem warme houtvuuroven, waardoor er veel luchtbubbels in het deeg ontstaan en occasionele brandplekken. Zin in een margarita of marinara? De Napoletana kan het allemaal. De basisingrediënten zijn dan ook San Marzano tomaten en Mozzarella Di Bufala Campana. 

Pizza Romana

Ook in Rome weten ze maar al te goed waar een lekkere pizza voor staat. In tegenstelling tot de geduchte concurrent uit Napels heeft een Romeinse pizza een dunnere bodem, een knapperigere textuur en een grotere oppervlakte. Daarnaast is het gebruik van een deegroller niet verboden, in Napels is dat heiligschennis. Van brandvlekken is ook weinig sprake, aangezien de pizza langer bakt op een lagere temperatuur. Koop je een pizza Romana? Dan kan dat vaak ook per stuk. De pizza Romana is hipper dan ooit, en smaakt subliem. 

Pizza all’Italiana

Op zoek naar een originele pizza? All’Italiana bundelt al het goede van de Napoletana en de Romana, maar geeft een hedendaagse twist aan deze doorgewinterde klassiekers. Deze pizza geeft veel ruimte voor persoonlijke interpretatie, lokale ingrediënten en ongewone combinaties. Een Napolitaanse bodem met olijfolie en artisjok? Geen probleem voor deze inventieve grootmacht. 

Pizza Al Taglio

Italië heeft een rijke geschiedenis en eetcultuur waar street food centraal staat. In Noord-Italië en Sicilië is de Pizza Al Taglio al generaties lang een begrip. Deze charmante, vierkante pizza variant heeft meer weg van een focaccia. Je koopt deze lekkernij per stuk, en de variaties op de toppings zijn eindeloos: aubergine, asperge, ajuin, aardappel, truffel, zongedroogde tomaat en nog veel meer. Smakelijk!

Romana Al taglio All'italiana Napoletana

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties