5 bijzondere herfstgroenten in de kijker

Ben je benieuwd met welke herfstgroenten je de heerlijkste gerechten klaar kunt maken? Wij hebben er vijf geselecteerd zodat je lekker in het seizoen kan koken.

Waarom zou je kiezen voor seizoensgroente?

Koken met groente die moeder natuur aan ons geeft op dit moment, is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook beter voor het milieu. En de groenten bevatten meer smaak.

  1. Schorseneren

Schorseneren kwamen vroeger best vaak op tafel. Ze raakten een beetje in de vergetelheid, maar ze zijn nu weer helemaal terug van weggeweest. Schorseneren zijn geen pretje om te schillen omdat ze hardnekkige bruine vlekken achterlaten. Dit werd vroeger ook wel keukenmeidenverdriet genoemd. Daarom zijn de kant-en-klare-schorseneren in glas populair. Wil je ze toch vers klaarmaken en schillen, dan kan je het beste keukenhandschoenen dragen.
Schorseneren kan je stomen of koken en bijvoorbeeld klassiek serveren in witte saus met aardappelen.

  1. Rammenas

Ramnenas is een zwarte knol met een lichtscherpe smaak. Vergelijk het een beetje met een radijs, waar de groente ook aan verwant is. De rammenas moet je schillen en kan je rauw eten als een snackgroente of toevoegen aan een salade. Je kan de groente ook koken, stoven of er een soep van maken.

  1. Winterpostelein

Winterpostelein komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar komt nu al jaren ook in West-Europa voor. Je kan het plantje koken, roerbakken, wokken, aan een salade toevoegen of in een stamppot verwerken.

  1. Aardpeer

Aardpeer ken je misschien ook wel onder de naam topinamboer of Jeruzalemartisjok. Deze knol kan je net als aardappelen schillen en verwerken. Ze zijn iets steviger dan aardappelen en hun smaak is verfijnder.

  1. Pastinaak

Pastinaak lijkt op een grote, crĆØmekleurige wortel. Je kan de groente verwerken tot een heerlijke puree of er zelfs een lekkere soep mee klaarmaken. Het heeft een lichtzoete smaak en was vroeger een vergeten groente. Nu is de pastinaak bij de meeste supermarkten en bij de groentewinkel te koop.

 

Schorseneren Pastinaak Aardpeer Rammenas Herfstgroenten Winterpostelein

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer