5 recepten om de hele dag door courgette te eten

Courgette is naast een lekkere ook een heel veelzijdige groente. Heerlijk in pastasaus, maar ook in ovenschotels of slaatjes. Wist je dat je courgette zelfs kunt gebruiken om desserts mee te maken? Door deze recepten met courgette kan jij de hele dag door genieten van je favoriete groente.

Courgettepannenkoekjes met gerookte zalm en ei

Voor 4 personen

Ingrediënten

1 courgette
1 rode ui
3 eieren
3 el bloem
1 tl bakpoeder
peper en zout
3 el zure room
75 g gerookte zalm
1 el bieslook
olijfolie

Bereiding

Rasp de courgette grof en snipper de ui. Meng de courgette met de ui, 1 ei, de bloem, het bakpoeder, peper en zout tot een beslag. Kook de eitjes. Bak daarna pannenkoekjes van het beslag met wat olijfolie. Serveer ze met een lepel zure room, de zalm en een gekookt eitje. Werk af met bieslook.

Courgettechips

Voor 4 personen

Ingrediënten

2 courgettes
1 el olijfolie
1 el kruidenmix naar smaak
1 tl oregano
peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 120 graden. Snijd de courgette in dunne plakjes. Vet een pakplaat in met olijolie en droog de courgetteplakjes met keukenpapier. Meng de courgette in een kom met olijfolie, kruiden, peper en zout. Verdeel in een enkele laag over de bakplaat. Bak de courgettechips in 1 uur krokant. Laat ze daarna afkoelen tot kamertemperatuur.

Quiche van geitenkaas en courgette

Voor 4 personen

Ingrediënten

Voor het deeg

200 g bloem
180 g roomboter
1 snufje suiker
1 snufje zout
1 ei
1 el balsamicoazijn
1 courgette

Voor de vulling

1 courgette
2 eieren
2 el room
100 g geitenkaas
peper en zout
sla 

Bereiding

Meng de bloem, boter, suiker en het zout tot een kruimelig deeg. Voeg het ei, 4 el water en balsamicoazijn toe en kneed tot je een mooie bal deeg hebt. Rol het deeg uit en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik er gaatjes in met een vork.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de courgette ongeveer 2 minuten en giet daarna af. Klop de eieren door de room en voeg geitenkaas, peper en zout toe. Giet het mengsel over het deeg. Verdeel de courgettes erover en besprenkel met olijfolie.

Bak de quiche in 25 minuten. Serveer met de sla.

Courgetti met kip en feta

Voor 4 personen

Ingrediënten

2 courgettes
300 g kipfilet
1 citroen
150 g feta
olijfolie
dille

Bereiding

Snijd de kipfilet in blokjes. Verhit olijfolie in een pan en bak de kip tot hij niet mer roze is aan de binnenkant. Breng ondertussen water aan de kook. Maak met een spiraalsnijder courgetti van courgettes. Kook de courgetti ongeveer 2 minuten en giet daarna af in een vergiet.

Doe de courgetti in een grote kom. Meng met het sap van een citroen. Verkruimel de feta in de kom en voeg wat dille toe. Voeg als laatste de kip toe en meng het geheel goed. Verdeel de courgetti in borden en bestrooi met wat verse dille. 

Courgettetaart met avocado-limoenroom

Voor 8 personen

Ingrediënten

Voor de taart

90 g pistachenoten
60 g kokosmeel
2 tl bakpoeder
200 g courgettes
150 g kokosyoghurt
150 g kokosbloesemsuiker
3 eieren
¼ tl himalayazout
3 limoenen
15 g basilicumblaadjes
60 g kokosolie

Voor de avocado-limoenroom

200 g avocado
250 g kokosyoghurt
100 g kokosnectar
60 ml limoensap
80 g kokosolie
eetbare bloemen

Bereiding

Maak eerst de avocado-limoenroom. Meng avocado, kokosyoghurt, kokosnectar en limoensap in een blender. Voeg kokosolie toe en mix tot een gladde massa. Doe in een kom en dek de limoenroom goed af. Laat 2 tot 3 uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bodem van 3 ronde bakvormen in met kokosolie en bekleed de bakplaat met bakpapier. Verspreid de pistachenoten over de beklede bakplaat en rooster ze 5 minuten. Laat afkoelen en hak in stukjes.

Doe het kokosmeel en bakpoeder in een kom. Meng in een andere kom de overige ingrediënten voor het deeg, behalve de olie. Voeg daarna het bloemmengsel en de gehakte pistachenoten toe en roer er de olie door. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de 3 bakvormen en strijk glad. Bak 20 minuten tot de bovenkant van het deeg goudbruin is.

Laat afkoelen en haal de cakes uit de bakvormen. Besmeer de onderste cakelaag met een kwart van de mousse. Scheur de basilicumblaadjes in kleine stukjes en strooi de helft ervan over de limoenroom. Leg de middelste cake erop en herhaal. Versier de cake na 3 lagen met de pistachenoten en werk af met eetbare bloemen.

LEES OOK

Recept: Gehaktballen met mini-courgettes, gele tomaten en patisson

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!