5 tips voor een perfecte aardappelgratin

5 tips voor een perfecte aardappelgratin
6 september 2018 redactie
Door Nieuws

Daar sta je dan: alles is klaar, de gasten zitten aan tafel. Alleen… de aardappelgratin is nog niet gaar. Met deze 5 tips lukt het zeker en vast wel.

1. Kies de juiste aardappel

De meeste gastronomen zijn het erover eens dat vastkokende aardappelen de beste gratin opleveren.  Twijfel je of de aardappel geschikt is? Aarzel dan niet om het aan je groenteboer te vragen of kijk op de verpakking. Daar vind je vaak informatie terug waarvoor de aardappel al dan niet geschikt is.

2. Gebruik een mandoline

Investeer in een goede mandoline.  Je kan er de aardappels in gelijke fijne schijfjes mee snijden. Zo ben je zeker dat alles gelijkmatig gaart. Bovendien kan je de mandoline ook perfect gebruiken voor andere groenten zoals courgette, aubergine, komkommer, …

3. Was de schijfjes niet

Het is beter om de aardappelen vooraf te wassen. Vastkokende aardappelen bevatten al weinig zetmeel. Als je de schijfjes afspoelt,  gaat dit zetmeel verloren en is er een slechtere binding met de melk en room. Zo krijg je een waterige saus en dat willen we uiteraard niet!

4. Niet te licht

Gezien we graag wat lichter eten, zoeken we vaak naar alternatieven. Denk er echter ook aan dat hoe minder vet er in de vloeistof zit, hoe minder binding er zal zijn. In de meeste recepten wordt er steeds 50% room en 50% melk gebruikt. Gebruik je echter light room, ga dan voor 100% room. Zo verzeker je de binding en voorkom je een waterige saus.

5. Verwarm het roommengsel voor

Verwarm het roommengsel steeds voor. Dit is ook het ideale moment om naar smaak nog extra smaakmakers toe te voegen zoals look, rozemarijn, tijm, salie, … Het mengsel zal deze smaken opnemen en geeft je gratin extra veel smaak.

(Tekst: Anke Morreel – Foto: Johan Blommaert)

1 commentaar

  1. René C.L. Pauwels 11 maanden geleden

    Ik kook de aardappelschijfjes kort voor in melk, giet die dan af, en gebruik dan verder room om in de oven te garen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*