5x revolutionaire culinaire uitvindingen door vrouwen

Vandaag vieren we de Internationale Vrouwendag, de dag waarop vrouwen opkomen voor hun rechten en voor gelijkheid. Een perfect moment om vijf geniale keuken-gerelateerde uitvindingen in de spotlight te zetten die wij tot op de dag van vandaag te danken hebben aan vrouwen.

Koelkast plankjes

We beginnen meteen met een van de belangrijkste vrouwen uit dit lijstje: Lillian Moller Gilbreth. Lillian was een Amerikaanse psychologe, industrieel ingenieur én leerkracht en had maar liefst twaalf kinderen om voor te zorgen. Efficiëntie was voor haar dus overduidelijk een must. Lillian is dan ook de vrouw die ervoor gezorgd heeft dat de keukens die wij vandaag kennen zo gebruiksvriendelijk zijn. Ze ontwierp een koelkast met planken, lichtknoppen tegen de muur, een vuilbak met een voetpedaal en de keukenwerk-triangel. Dat laatste is het concept dat het fornuis, de koelkast en de wasbak in een soort driehoek bij elkaar moeten staan zodat je zo efficiënt mogelijk in de keuken kan werken. De reden waarom Lillian met zoveel handige keuken-hacks af kwam was simpel: hoe efficiënter je keuken is, hoe minder tijd vrouwen erin hoeven te staan en hoe meer tijd ze hebben om zelf te werken voor hun geld.

Diepvriespizza

Diepvriespizza’s zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Toch duurde het tot 1951 voordat de Amerikaans-Italiaanse Rose Totino haar vers gemaakt pizzadeeg in de diepvries stopte. Rose en haar man Jim openden in 1951 een take-away pizzeria in Minneapolis. Dat bleek een groot succes. Niet veel later konden ze eindelijk een echte pizzeria openen. Rose besloot om haar pizzadeeg in te vriezen om ze zo te verkopen aan klanten die hun pizza thuis zelf wilden maken. In 1962 werden ze geproduceerd in een fabriek in St. Louis Park, Minnesota. Niet veel later verkocht het Totino-koppel hun bedrijf aan Pillsbury.

Chocolate chip cookies

Wist je dat we chocolate chip cookies bijna niet gekend hadden? De Amerikaanse Ruth Wakefield creëerde de koekjes in de jaren 30 per ongeluk. Ruth runde de Toll House Inn in Whitman, Massachusetts, waar ze kookte voor haar gasten. Één van haar gasten had zin in Chocolate Butter Drop Do koekjes, een oud koloniaal recept. Toen ze begon aan het deeg, realiseerde Ruth zich dat ze geen chocolade meer had. Het enige dat ze in haar keuken kon vinden, was een blok semi-zoete chocolade van Nestlé. Ruth was ervan overtuigd dat de Nestlé chocolade – zoals de bakkers chocolade – zou smelten en één zou worden met het deeg. Tot haar verbazing deed het dat niet en had ze koekjes met dikke stukken chocolade. Haar gasten waren zo enthousiast over de koekjes dat Ruth haar nieuw recept opstuurde naar de kranten in Boston en New England. De koekjes werden al snel razend populair en zo dus ook de Nestlé chocolade.

De ijsmachine

Ijs was vroeger niet zo makkelijk te verkrijgen als nu, zelfs niet door de allerrijksten. Dat veranderde snel door Nancy Johnson’s uitvinding: de ijsmachine. De machine bestond uit een interne container waar een garde in geplaatst werd en waar het ijsmengsel ingestopt wordt. In een andere container voegde je ijsblokken en zout toe. Om het ijsmengsel te mengen, moest je aan de buitenzijde van de machine draaien aan een hendel. Hard werk, maar dat was het vroeger allemaal waard.  Gelukkig zijn wij er wat sneller vanaf met onze elektrische ijsmachines – of met ijs uit de diepvries.

Koffiefilters

Tegenwoordig is koffie maken een kort ritueel van knopjes duwen en coffeepads gebruiken en vooral genieten van een perfect kopje koffie. Helaas hadden vrouwen het vroeger wat moeilijker en voelden zij meer irritatie dan ontspanning bij het zetten van een kopje koffie. Duitse huisvrouw Melitta Bentz geraakte bij iedere sip koffie steeds geïrriteerder en sloeg aan het denken. Iedere ochtend probeerde ze wat dingen uit die het proces eventueel zouden vergemakkelijken. Na veel probeersels scheurde ze een stukje vloeipapier uit een schoolboek van haar zoon en stak dat in een oude koffiepot waar ze gaatjes in had gemaakt. Ze deed wat gemalen koffie in de vloeipapieren constructie en goot er heet water overheen. De koffie droop door het papier en werd gefilterd. Melitta had ein-de-lijk een heerlijk kopje koffie zonder korrelige koffiedrab.

LEES OOK

Een heerlijk en simpel driegangenmenu van chef Sofie Dumont

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!