Afscheid van een Brussels ‘figuur’: sterrenchef overleden

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

“Zijn klassiekers hebben me vaak k.o. geslagen, maar dit is een k.o. waar ik niet te snel van overeind ga krabbelen.” Guy Van Cauteren reageert op het overlijden van zijn spitsbroeder, de Bretoens-Brusselse voormalige chef Alain Troubat van Le Stirwen.

“Ik wou dat ik beter nieuws had om het weekend in te zetten, maar het is niet anders: gisteren is Alain Troubat overleden. Brusselaar en Bretoen tegelijk, en beide even fanatiek. Iemand waarvan men zegt dat hij ‘een figuur’ is. Troubat heeft jaren Le Stirwen gerund, een restaurant aan de Place Jourdan in Etterbeek, waar hij een ster had.”

“Troubat was een goede vriend van mij: we zijn generatiegenoten en hielden van hetzelfde soort keuken. Met centraal daarin klassiekers als cassoulet, tête de veau… maar dan uitgevoerd tot in de perfectie. Vooral zijn lièvre à la royale was een referentie. In die mate zelfs dat Michelin-inspecteurs een bezoekje aan Le Stirwen aanraadden aan iedere chef die het gerecht op z’n kaart had staan.”

[/spb_text_block] [spb_row element_name=”Row” wrap_type=”content-width” parallax_image_height=”content-height” parallax_image_movement=”fixed” parallax_image_speed=”0.5″ bg_video_loop=”yes” parallax_video_height=”window-height” parallax_video_overlay=”none” row_overlay_opacity=”0″ row_col_pos=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_column col_sm=”4″ padding_horizontal=”0″ width=”1/3″ el_position=”first”] [/spb_column] [spb_column col_sm=”8″ padding_horizontal=”0″ width=”2/3″ el_position=”last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

“Troubat was van oordeel dat je moest doen waar je goed in bent. En dat je je tijd niet moet verdoen met dingen waar anderen beter in zijn. Géén brood bakken als je om de hoek het beste brood van de stad kunt vinden. Neem nu zijn steak tartaar: die werd zoals het hoort aan tafel bereid en ondertussen sloop de commis naar buiten om in het frituur op de Place Jourdan de beste frieten van de stad te gaan halen. Sommigen zullen zeggen dat Maison Antoine het beste frituur ter wereld is – Angela Merkel is er onlangs nog een frietje gaan steken – maar daar wil ik me niet over uitspreken.”

“Enkele jaren geleden had Troubat het restaurant overgegeven aan een bekwaam duo. Chef François-Xavier Lambory heeft nog gewerkt bij BonBon en Sea Grill. Het restaurant heeft nog steeds een heel mooie 15/20 in Gault Millau. Ik wens hen en de familie van mijn goede vriend Alain veel sterkte in deze sombere dagen.”

“Alains klassiekers hebben me vaak k.o. geslagen, maar van deze k.o. zal ik niet te snel overeind krabbelen. Vaarwel, mijn vriend.”

(Tekst: Guy Van Cauteren)

[/spb_text_block] [/spb_column] [/spb_row]

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!